Президентът на САЩ Джо Байдън би могъл да сложи край на конфликта в Украйна за пет минути, ако Киев се откаже от териториите, завзети от Русия, но Киев няма да се съгласи на подобен ход, заяви Володимир Зеленски в интервю за ABC News.

Той коментира изявленията на бившия американски президент Доналд Тръмп, който обеща да сложи край на конфликта още в първите 24 часа от президентството си, ако спечели изборите през ноември 2024 г.

Той добави, че Тръмп "веднъж" е имал възможност да сложи край на конфликта (Доналд Тръмп беше президент на САЩ от 2016 до 2020 г.).

"Някога Доналд Тръмп вече имаше тези 24 часа. Бяхме във война, не в пълномащабна война, но бяхме във война, и предполагам, че той е разполагал с това време, но сигурно е имал други приоритети", смята украинският президент.

Запитан дали е загрижен за предстоящите избори в САЩ и за продължаването на помощта на Вашингтон за Киев след тях, Зеленски отговори, че това е вътрешнополитически въпрос на държавите. В същото време, добави той, Киев се надява да запази двупартийната си подкрепа.

Зеленски не оспори публикацията на "Вашингтон пост", че украинските власти са казали на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс по време на неотдавнашното му пътуване до Киев, че целта на новата контраофанзива е да се приближи до границите на Крим и след това да се започнат преговори с Москва. Според украинския президент това е "абсолютно ясна, логична реторика".

Що се отнася до края на военните действия, Зеленски смята, че те трябва да приключат със "справедливост и мир" и възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Той подчерта, че прекратяването на "горещата фаза" на конфликта и замразяването му не означава неговия край.

В интервю за "Ройтерс" през юни Тръмп не изключи, че Украйна ще трябва да се откаже от някои територии.

Съединените щати са един от най-големите доставчици на военна помощ за Украйна: по данни на Пентагона Вашингтон е предоставил на Киев оръжия на стойност 39,7 млрд. долара от началото на военните действия. Москва осъди доставките на оръжия за Киев.

Редица политици изразиха мнение, че президентските избори в САЩ ще изиграят важна роля в конфликта в Украйна. Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че победата на Тръмп ще означава "края на Украйна".