Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон, който позволява на чужденци и лица без гражданство да подписват договори за служба във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на офицерски длъжности, съобщи Ukr.net.

Чуждестранните граждани ще могат да подписват договори с ВСУ, Националната гвардия и Държавната специална транспортна служба и да заемат офицерски длъжности.

Преди това обаче те ще трябва да преминат проверка, като за целта ще бъде създаден Център за набиране на чужденци.

Доброволците ще бъдат проверявани дали законно са пресекли границата и се намират в Украйна, дали са били привлечени към административна или наказателна отговорност в страната и дали са участвали в разузнавателни и подривни дейности на чужди държави срещу Украйна.

През август украинският парламент прие проектозакон, с който се опростява придобиването на украинско гражданство от чуждестранни доброволци, воюващи на страната на украинските въоръжени сили.

По този начин те могат да получат украински паспорт или разрешение за пребиваване, дори ако срокът на валидност на документите им е изтекъл. Техните семейства също ще имат право да получат разрешения за пребиваване.

Зеленски очаква севернокорейските войски да пристигнат на бойното поле до 28 октомври

Зеленски очаква севернокорейските войски да пристигнат на бойното поле до 28 октомври

Украинският президент призова за принципна и силна реакция от световните лидери

В същото време гражданите на Русия и Беларус, които са станали граждани на Украйна, ще бъдат задължени да се откажат от чуждото си гражданство в срок от една година от датата на отмяна на военното положение.