Първите части на севернокорейските войски може да влязат в бойни действия в Украйна този уикенд, каза украинският президент Вoлoдимир Зеленски след доклад на главнокомандващия на украинските въоръжени сили Oлександър Сирски, пише БиБиСи.

"Според информацията на разузнаването още на 27-28 октомври първите севернокорейски военни ще бъдат използвани от Русия в зони на бойни действия. Това е очевидна ескалираща стъпка от страна на Русия, която има значение, за разлика от цялата дезинформация, която се чу много в Казан тези дни", написа той в социалните мрежи.

В четвъртък на пресконференция в Казан след срещата на БРИКС руският президент Владимир Путин не отрече, че КНДР прехвърля военен персонал в Русия.

"Какво и как ще правим е наша работа", каза Путин, без да разкрива подробности за изпращането на севернокорейски части в Русия или техните цели.

Според Зеленски Русия иска войната да продължи, затова е необходима "принципна и силна реакция от световните лидери".

"Действителното участие на Северна Корея във военните действия трябва да получи отговор не под формата на затворени очи и объркани коментари, а осезаем натиск както върху Москва, така и върху Пхенян в името на спазването на Хартата на ООН и наказание за ескалация", добави Зеленски.

Орбан: Западът губи войната в Украйна, но не иска да го признае

Орбан: Западът губи войната в Украйна, но не иска да го признае

Западните страни били в трудна позиция, като водят вече загубена война