Западните страни губят войната в Украйна, но продължават да не желаят да я прекратят или да признаят провала си. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за радио "Кошут".

"Те се намират в трудна позиция, като водят война, която вече е загубена", посочи премиерът и повтори, че Унгария не възнамерява да бъде въвлечена в тези действия въпреки натиска, който ѝ се оказва. "Ситуацията е, че западните страни не искат да спрат руско-украинската война и затова е основателен въпросът дали Унгария има място за лавиране", отбеляза Орбан, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че принципната позиция на Унгария е позволила страната да запази "пространство за лавиране" в икономическата област, която е силно засегната от конфликта в Украйна. "Възраждането на Студената война е лоша идея, но мнозина реагират на руско-украинската война по този начин и на практика я обявиха в икономическата сфера", добави той.

ЕС зове страните от БРИКС да натиснат Путин за край на войната в Украйна

ЕС зове страните от БРИКС да натиснат Путин за край на войната в Украйна

"Вярваме, че всички участници ще използват събитието, за да призоват още веднъж Путин незабавно да прекрати войната срещу украинския народ"

"Успяхме да останем настрана от войната и мисля, че можем да избегнем лоши икономически политики, основани на погрешна военна логика", заяви унгарският премиер.

Той припомни, че Унгария продължава да купува руски нефт и газ, тъй като си е осигурила освобождаване от някои санкции на ЕС.

Орбан изрази надежда, че ако бившият президент Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ на 5 ноември, "партията на войната в Америка ще бъде заменена от партията на мира", което потенциално ще проправи пътя за уреждане на украинския конфликт.

"Бившият президент Тръмп ще се върне и тогава ще можем да въздъхнем с облекчение, тъй като вече няма да сме сами; поне ще сме двама", обобщи унгарският премиер.

ISW: Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада

ISW: Путин ще води война на изтощение срещу Украйна и Запада

Кремъл продължава да дестабилизира Балканите