Европейският съюз призова страните, присъстващи на срещата на върха на БРИКС в Казан в Русия, да поискат от президента Владимир Путин да прекрати войната на Москва в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Повече от 20 лидери, включително Путин, китайският президент Си Дзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и иранският президент Масуд Пезешкиан участват в срещата на върха.

Говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано осъди "злоупотребата от страна на Русия" на нейното председателство на групата и припомни, че има заповед за арест на руския лидер.

Западната преса определя срещата на БРИКС като дипломатическа победа за Путин

Западната преса определя срещата на БРИКС като дипломатическа победа за Путин

Британската преса е критична към Антонио Гутериш, който с присъствието си в Казан легитимира Путин

"Вярваме, че всички участници в срещата на върха в Казан ще използват това събитие, за да призоват още веднъж Путин незабавно да прекрати войната срещу украинския народ", изтъкна той.

Говорителят заяви и че ЕС подкрепя генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който също присъства на срещата на върха.

"Уверени сме, че той ще засили призива към Русия и Путин за пълно и безусловно спиране на бруталната агресия срещу украинския народ", посочи той.

На БРИКС Си Дзинпин и Моди обсъдиха с Путин войната в Украйна

На БРИКС Си Дзинпин и Моди обсъдиха с Путин войната в Украйна

Моди публично настоя пред Путин, че иска мир в Украйна, Си пък обсъди войната при закрити врата с руския лидер