Западната преса публикува първите оценки на политическите последици от срещата на върха на БРИКС в Казан, в която участват руският президент Владимир Путин, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, китайският лидер Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди.

Според много коментатори това събитие е дипломатическа победа за Русия, която западните страни се опитват да изолират заради нахлуването й в Украйна.

Ето какво казват някои публикации:

The New York Times: Путин иска да се покаже като глобална политическа фигура

"Руският президент Владимир Путин, бойкотиран от Запада заради войната в Украйна, постигна дипломатическа победа във вторник. Той приветства лидерите на Китай, Индия и Южна Африка на откриването на срещата на върха на нововъзникващите икономики, които се опитват да променят баланса на силите в свят, доминиран сега от Съединените щати, пише New York Times.

"Путин, който не може да пътува свободно по света поради заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд, успя да се представи като глобален политик", продължава публикацията.

"Фактът, че Русия приема лидери на 22 държави и представители на повече от 30 държави в Казан две години и половина след началото на тази война, не само показва, че Путин не е изолиран на международната сцена, но и че заповедта на МНС има ограничена сила ", цитира изданието експерта на Калифорнийски център за изследване на неразпространението на ядрени оръжия Джеймс Мартин Хана Нот.

"Това също така показва, че войната в Украйна се е превърнала в нормално явление и вече се възприема като обикновена част от международната реалност", продължава експертът.

Изданието пише, че всички членове на БРИКС помагат на руската икономика, което позволи на Москва да продължи войната си в Украйна въпреки санкциите.

На БРИКС Си Дзинпин и Моди обсъдиха с Путин войната в Украйна

На БРИКС Си Дзинпин и Моди обсъдиха с Путин войната в Украйна

Моди публично настоя пред Путин, че иска мир в Украйна, Си пък обсъди войната при закрити врата с руския лидер

Британският Daily Telegraph смята, че пристигането на генералния секретар на ООН на срещата на върха в Казан "говори за провала на ООН" и задава въпроса - какво се случи с "изолацията" на Русия поради нейната престъпна инвазия в Украйна?

"Гутериш предостави на Путин отлична възможност за пропаганда точно в момента, когато даде да се разбере, че възнамерява да дойде на парти близо до крепостта, построена от Иван Грозни, известна като Казанския Кремъл", пише вестникът. Освен това няколко участващи страни са пописали Римския статут, който предвиждаше създаването на Международен наказателен съд, който издаде заповед за арест на Путин по обвинения във военни престъпления.

"Най-безсрамният факт е, че руският лидер се обяви за говорител на постколониализма, въпреки че провежда срещата си в древно ханство, анексирано от Русия. Освен това, как иначе можете да наречете опит за окупация на Украйна, ако не империалистическа авантюра?

Украйна сърдита на Гутериш - приел поканата на Путин за БРИКС, а за мирната ѝ среща - не

Украйна сърдита на Гутериш - приел поканата на Путин за БРИКС, а за мирната ѝ среща - не

Това е погрешен избор, който не насърчава каузата на мира. Той само вреди на репутацията на ООН

Times: Русия и Китай се обединиха срещу доминацията на САЩ

Британският Times отбелязва, че "пристигането на Си Дзинпин в Казан показва, че Русия и Китай се обединяват срещу господството на САЩ, въпреки че всяка страна преследва свои собствени стратегически и икономически интереси".

"През последните години Китай разшири международното си влияние чрез разширяване на сътрудничеството със страните от Глобалния юг", продължава изданието.

"Западните страни често не придават голямо значение на БРИКС, тъй като той включва изключително различни страни - както демократични, така и диктаторски режими. Но с нарастването на международното напрежение БРИКС все повече се възприема като симптом за появата на воюващи геополитически блокове в света, основани на разделение по линията на "Запад срещу Изток" и "Север срещу Юг". На миналогодишната среща на върха в Йоханесбург Китай заяви, че е за трансформирането на организацията в пълноправен конкурент на Г-7.

Си Дзинпин: Отношенията ни с Русия са стабилизиращ фактор на фона на международния хаос

Си Дзинпин: Отношенията ни с Русия са стабилизиращ фактор на фона на международния хаос

Приятелството между Пекин и Москва ще продължа с поколения