Украинският президент Володимир Зеленски одобри нов пакет от санкции срещу Русия - за организиране на изборите за Държавната дума в Крим. Съответните укази са публикувани на сайта на държавния глава, информира "Новости".

"Въвежда в действие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна от 15 октомври 2021 г. "За прилагането на персонални специални икономически и други ограничителни мерки", се казва в документите.

Указите влизат в сила от момента на публикуване.

Украйна наложи санкции на 95 души след изборите на Русия в анексирания Крим

Украйна наложи санкции на 95 души след изборите на Русия в анексирания Крим

Санкции срещу десетки организатори и участници

Общо в списъците влизат 140 физически и 49 юридически лица, включително компанията за киберсигурност Group-IB, регистратора на имена на домейни Reg.Ru, корабостроителния завод "Море" във Феодосия, студиото "Союз", Симферополския следствен арест №1, украинските авиокомпании "Хорс" и "Камус Еър".

СНСО разшири списъка със санкции на 15 октомври - тогава в него бяха включени хора, които киевските власти обвиниха в участие в организирането на изборите за Държавната дума в Крим и Донбас. Както обясни секретарят на съвета Алексей Данилов, става дума основно за членове на избирателни комисии. В същото време в самопровъзгласилите се републики на Донбас нямаше избирателни секции - техните жители, получили руски паспорти, можеха или да отидат в Ростовска област, или да гласуват онлайн на портала за държавни услуги.

Както отбеляза председателят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки, действията на Киев били безсмислена стъпка, тъй като изборите се провеждат според руските закони и подобна мярка от страна на Украйна нямало да има ефект.

Украйна наложи нови санкции на Русия

Украйна наложи нови санкции на Русия

Политика на Киев