Русия води тотална война срещу Украйна. Това обяви в традиционното си нощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

"Наистина не е имало такава война в Европа от 77 години", подчерта Зеленски.

Руската армия е нанесла 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети. Огромното мнозинство от тях поразиха цивилни цели, припомни украинският президент.

Зеленски зове Запада да покаже, че не грубата сила управлява света

Зеленски зове Запада да покаже, че не грубата сила управлява света

Украинският президент настоява за засилване на санкциите срещу Москва

Зеленски призова украинците, които не са на бойното поле, да помогнат както могат, и отбеляза, че неговата задача е да работи за засилване на международния натиск върху Русия. "Абсолютният приоритет са оръжия и муниции за Украйна", подчерта държавният глава.

"Руските окупатори се опитват с всички сили да покажат, че няма да се откажат от окупираните райони на Харковска област, Херсонска област, окупираната територия на Запорожка област и Донбас. Някъде те напредват, някъде изтеглят резерви, някъде се опитват да укрепят позициите си. Следващите седмици на война ще бъдат трудни. И ние трябва да сме наясно с това", подчертава Зеленски.

В същото време, той отбеляза, че украинците нямат друга алтернатива, освен да се борят и да победят.

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Зеленски: Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна

Мирните преговори между двете страни обаче са в безизходица

"Борете се и побеждавайте. Да освободим земята и народа си. Защото окупаторите искат да ни отнемат не просто нещо, а всичко, което имаме. Включително правото на живот на украинците", подчерта държавният глава.