Светът е изправен пред повратна точка и трябва да засили санкциите срещу Русия като предупреждение към други страни, които обмислят използването на груба сила. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение към Световния икономически форум в Давос, съобщава "Ройтерс".

"Историята е в повратна точка... Това наистина е моментът, в който се решава дали грубата сила ще управлява света", подчерта той.

На Световния икономически форум, който ще продължи четири дни, присъстват около 2000 бизнес и икономически лидери, както и експерти, като тази година Украйна е начело на дневния ред.

Зеленски призова страните да окажат по-голям натиск върху Москва и настоя, че те имат възможност да наложат още наказателни мерки.

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Преговорите са прекратени, тъй като диалог не е възможен

"Санкциите трябва да бъдат максимални, така че Русия - и всеки друг потенциален агресор, който иска да води брутална война срещу съседа си - да е наясно с непосредствените последици от своите действия", изтъкна президентът.

Той настоя за налагане на петролно ембарго, пълно прекратяване на търговските отношения с Русия, цялостно изтегляне на чуждестранния бизнес от страната и блокиране на всички руски банки.

Санкциите трябва да създадат прецедент, възпирайки всякакви други агресори през следващите десетилетия, посочи Зеленски и добави, че Русия е причинила упадъка си със собствените си действия.

Преименуването на "Руския дом" "е пример за тяхната трансформация - това, което Русия направи със себе си - да се превърне в държава на военнопрестъпници, и това, което носи на света - да подбужда други потенциални агресори да предприемат действия", посочи той.

Бившият "Руски дом" - базата на Москва в Давос през последните години, беше преименуван на "Руски дом за военни престъпления" от украински художници, като в него в момента са изложени фотографии на опустошенията, причинени от войната в Украйна.

Кулеба: Само Украйна може да определи кога свършва войната

Кулеба: Само Украйна може да определи кога свършва войната

Нямаме нужда от чужда земя, но няма да се откажем от своята, подчерта украинският външен министър