Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбелязва, че колкото повече наближава зимата, толкова по-мощни ще бъдат руските атаки срещу територията на Украйна и украински обекти.

"През изминалата нощ в нашето небе бяха унищожени почти 30 шахеда. Благодаря на всички бойци от мобилните огневи групи, авиацията на нашите ВВС и зенитно-ракетните сили.

Вашата точност, момчета, е буквално живот за Украйна. По-близо до зимата ще има още руски опити да направят ударите по-мощни", подчерта Зеленски във вечерно обръщение към украинците.

Президентът отбеляза, че е важно всички в Украйна да бъдат сто процента ефективни. "Въпреки всички трудности. Въпреки цялата умора. Въпреки всякакви опити за отслабване на Украйна", добави президентът.

"Уважение и слава на всеки, който се бори в името на държавата, на всеки, който помага и работи, за да може Украйна да защити и защити своята независимост.

Това зависи от всички, от всеки, който е упорит. От всеки, който е ефективен. От всеки и всеки, който може и добавя сила и перспектива на Украйна.

Моля, използвайте всяка възможност за укрепване на държавата", добави президентът.

Освен това държавният глава отбеляза страните, които тази седмица обявиха нова помощ за Украйна.

Bloomberg: Военната помощ от САЩ за Украйна след средата на декември?

Bloomberg: Военната помощ от САЩ за Украйна след средата на декември?

Джон Кърби предупреждава, че САЩ изчерпват ресурсите си, за да помогнат на Украйна

"Германия, Финландия, Литва - благодаря ви за новите отбранителни пакети. Естония - през следващите години ще увеличи инвестициите в производството на боеприпаси. И това е важно. Норвегия и Великобритания - има решение за нови хуманитарни пакети за Украйна и украинците.

Благодаря ви. И ние вече подготвяме нови стъпки - стъпки за сигурност - през следващите седмици. По-специално това се отнася за укрепване на противовъздушната отбрана", каза президентът.

Украйна иска от някои държави системи за ПВО за временно ползване - за зимния период. Тогава Володимир Зеленски отбеляза, че укрепването на противовъздушната отбрана е трудна задача.

Зеленски договори с Байдън съвместно производство на оръжие

Зеленски договори с Байдън съвместно производство на оръжие

През декември тази година ще се проведе специална конференция с участието на украински и американски производители

Наскоро представител на командването на военновъздушните сили на украинските въоръжени сили Юрий Игнат заяви, че силите на отбраната ще увеличат броя на мобилните групи за противовъздушна отбрана, по-специално за борба с БПЛА на противника.

В същото време той нарече това принудителна стъпка, продиктувана от недостига на зенитно-ракетни системи с голям обсег.