Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за създаване на четири военни администрации в Херсонска област. Указът № 760/2022 е публикуван на уебсайта на държавния глава и влиза в сила от деня на публикуването му, съобщи "Укринформ".

Създават се военна администрация на село Долмативка и градска военна администрация и Хола Пристан в Скадовски район на Херсонска област, както и военна администрация на град Каховка и военна администрация на село Хрестовка в Каховски район на Херсонска област.

Отстъплението в Херсон – прегрупиране заради опасност от наводнения

Отстъплението в Херсон – прегрупиране заради опасност от наводнения

Допълнителните версии от руските агенции

Според документа, президентът е възложил на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна и Херсонската областна държавна администрация, в съответствие със Закона на Украйна "За правния режим на военното положение", да предприемат мерки, свързани с формирането на военни администрации, посочени в член 1 от постановлението.

Припомняме, че по-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу нарежда да започне изтеглянето на войските от западния бряг на река Днепър.

Армейски генерал Сергей Суровикин, командир на обединената група войски в района на специалната военна операция, заяви по време на доклад пред руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че това се налагало заради опасност от наводнения. 

Суровикин обоснова намеренията с притесненията, че ако Киев продължи да увеличава дебита на водата от язовирите или извърши по-мощна ракетна атака срещу язовир "Каховка", ще се образува поток от вода, който ще създаде обширни наводнени зони, а това ще създаде риск от много жертви сред цивилното население.

Твърде рано е да се говори за изтегляне, заяви президентският съветник Михайло Подоляк пред агенция "Ройтерс". Докато украинското знаме не се вее над Херсон, не може да се говори за руско изтегляне.

По думите му някои руски войски остават в града, а към региона се изпращат и допълнителни сили. Украинските въоръжени сили се придържат към принципа да се концентрират върху разузнаването, оценката на риска и ефективните контраатаки, каза Подоляк.

Руските окупационни власти вероятно започват нова фаза на евакуации от Херсонска област само преди ден, съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в ежедневната си сводка, след като на 7 ноември приключи евакуацията на цивилни, обявена още в средата на октомври месец. През това време неведнъж украинските официални лица обявиха, че руските сили принуждават цивилното население да напусне домовете си и предупредиха, че войници в цивилни дрехи се настаняват в частни домове.

ISW: Продължава подготовката за битката за Херсон
Обновена

ISW: Продължава подготовката за битката за Херсон

Руските силоваци засилват своето влияние