Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне в Мадрид, за да проведе разговори с испанския министър-председател Педро Санчес.

Това съобщи Би Би Си.

Срещата ще се състои по обяд местно време (10 ч. по Гринуич), след което лидерите ще дадат пресконференция, се казва в изявление на канцеларията на испанския министър-председател.

Испанският крал Фелипе VI също ще приеме Зеленски в двореца. "След това крал Фелипе и кралица Летисия ще дадат вечеря в негова чест", се казва в изявлението на кралското семейство.

Както АФП припомня, това е първото официално посещение на Зеленски в Испания, откакто той дойде на власт през 2019 г. Украинският президент планираше да посети Мадрид в средата на май, но беше принуден да отложи визитата заради руската офанзива в Харковска област.

Зеленски: Управляемите бомби са основният инструмент на Русия

Зеленски: Управляемите бомби са основният инструмент на Русия

Украйна се нуждае от средства срещу тях

В сряда Санчес заяви пред испанския парламент, че Мадрид и Киев се готвят да подпишат двустранно споразумение за сътрудничество. "Веднага щом ситуацията на фронта го позволи, ще подпишем споразумение с Украйна, което ще разшири икономическото, социалното и институционалното сътрудничество между нашите страни", заяви министър-председателят.