Остават още около 2000 градове и села, които Украйна трябва да освободи от руските нашественици.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си към 104-ия Конгрес на кметовете и общинските ръководители на Франция.

Това съобщи "Укринформ", като се позова на пресслужбата на президента.

Руската война обхвана цялата територия на Украйна, но окупаторите временно успяха да завземат част от територията на десет наши области. Това са повече от 11 000 населени места. Общият брой на градовете и селата в Украйна, попаднали под окупация, е повече от три хиляди и седемстотин. Това са големи и малки градове и села, разказа той. 

Във всички тези населени места виждаме едно - пълна липса на каквито и да е възможности да живееш нормално и свободно. Успяхме да освободим над 1800 населени места от руската окупация. Последствията от окупацията навсякъде са много сходни. Руските войници минират и ограбват всичко, което успеят. Стотици хиляди сгради бяха разрушени или повредени от обстрел в цяла Украйна. Окупаторите оставят след себе си напълно разрушена инфраструктура. 

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Украйна отчита колосални щети по енергийната си система

Нито една топло- или водноелектрическа централа не е останала незасегната от руските атаки

Шест месеца хората под окупацията са живели без комуникация, ток, нормално водоснабдяване, каза той и даде пример с един град - Херсон. Руската армия окупира Херсон през пролетта на тази година. На 11 ноември започва освобождението на града. От триста хиляди граждани, живели в Херсон преди, около сто хиляди останаха в града.

Има още около две хиляди градове и села, които все още трябва да освободим и възстановим. Поне десетки от тях бяха напълно унищожени от ударите на руската армия - като Мариупол или Волноваха.

Когато Украйна моли за помощ в тази война, не става въпрос само за сблъсъка на държави - че Русия е дошла да вземе нашата земя и нашите ресурси, които иска да присвои. Това е сблъсък на две противоположни нагласи към хората и към живота, настоя Зеленски.

Когато Русия дойде в един град, нищо не остава от нормалния живот там. Русия носи репресии и злоупотреби, отнема не само имоти от хората. Има хиляди примери, в частност, как руската армия просто разрушава жилищни сгради или коли по пътищата. Има хиляди доказателства, че унищожаването на енергийна, медицинска, образователна и друга инфраструктура в Украйна е целенасочена руска политика. Те искат украинците просто да не могат да живеят на тази земя. Ето защо Украйна е толкова благодарна на всички, които ни подкрепят - нашата отбрана, финанси, възстановяване, каза той.

ЕК одобри още 2,5 млрд. евро помощ за Украйна

ЕК одобри още 2,5 млрд. евро помощ за Украйна

Допълнителни 18 млрд. евро са планирани за 2023 г.

Да не позволим и студът през зимата да се превърне в инструмент за терор от Русия, настоя още Зеленски.