След Русия навсякъде остава изгорена земя и унищожен живот. Болка, руини и гробове - това е така нареченият "Руски свят" и това спират украинските герои. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи преглед на изминалия ден и по-важните си срещи. 

Върнах се от Донецка област, от нашата Бахмутска крепост. Днес бях там, за да подкрепя нашите бойци, да връча държавни награди, да им изразя благодарност. На всички наши герои - онези, които защитават не само Бахмут там, и не само нашия Донбас, но и цяла Украйна.  По пътя към фронта днес минах и през Славянск, Краматорск, Дружковка, Константиновка. Край тях градове, села, които сега буквално се борят за живот. Живот за всички нас - за всички украинци и за всичко украинско, още повече - за всичко и всички, които пазят човечността в себе си, каза той.

Зеленски изненадващо пристигна на фронта в Бахмут

Зеленски изненадващо пристигна на фронта в Бахмут

Украинският лидер разговаря с войниците и им връчи отличия

Ще направим всичко възможно и невъзможно, очаквано и неочаквано, така че нашите герои да имат всичко необходимо, за да победят. За да получите резултатите, които всички украинци очакват. Които всички наши градове и села на фронта чакат. Това е Марьинка, това е Въгледар, това е Торецк, това е Соледар, Клищиевка... Това е нашата Луганска област, това е нашият юг на Украйна, това е нашият Крим. Украйна няма да остави нищо свое на врага.

Тази седмица е изключително важна за Украйна - за да изкара тази зима и следващата година. За да получи необходимата подкрепа и украинското знаме най-после да надделее на всички участъци от нашата граница - границата на Украйна, каза още той.

Припомняме, че вчера украинският президент неочаквано посети фронтовия град Бахмут, където украинските и руските сили водят ожесточена, продължаваща с месеци битка. От президентството посочиха, че държавният глава е посрещнал войските и е връчил отличия на войниците.

По-рано този месец Зеленски заяви, че усилията на Русия да завладее Бахмут, са превърнали града в руини.