Украйна не се нуждае от чужди войски на своя територия, заяви президентът на страната Володимир Зеленски в ефира на телевизионния канал BFMTV.

Така Зеленски отговори на думите на френския си колега Еманюел Макрон, който не изключи възможността за изпращане на войски в Украйна в бъдеще.

"Фактът, че той (Макрон) каза, че не можем да "изключим" нищо, мисля, че на първо място това е свързано с [руския президент] Владимир Путин. Докато Украйна устоява, френската армия може да остане на френска територия. Но ако Путин успее да нападне друга страна от НАТО, ситуацията ще бъде съвсем различна", каза Зеленски.

Зеленски спомена член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда колективен отговор в случай на нападение срещу една или повече членки на блока. "Страните от НАТО са тези, които ще трябва да решат дали да изпратят армията си или не", добави той.

"Вашите деца няма да умрат в Украйна", заяви Зеленски, обръщайки се към французите. Той подчерта, че страната му не е член на НАТО. Украйна е подала заявление за ускорено присъединяване към блока през септември 2022 г.

В края на февруари Макрон заяви след среща със западни лидери за подкрепа на Украйна, че "днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски" в страната, но "нищо не може да бъде изключено в бъдеще".

Макрон отлага посещението си в Киев поради разногласия със съюзниците

Макрон отлага посещението си в Киев поради разногласия със съюзниците

Войнствените призиви на Макрон очевидно разгневиха повечето съюзници на Франция в НАТО

Думите му предизвикаха критики както от страна на Русия, така и от западните партньори. Много държави отхвърлиха възможността за изпращане на свои военни в Украйна.

По-късно френското министерство на отбраната уточни, че Макрон не е имал предвид изпращане на военни за участие в сражения, а е говорил за обучение и помощ на ВСУ в използването на западно военно оборудване и разминиране като част от разширената подкрепа за Киев.

Кремъл определи конфликта между Русия и НАТО като неизбежен, ако военните на блока се появят в Украйна.

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат страхливци

Войната се завърна на нашата земя, обяви френският президент

На 9 март вестник "Политико" съобщи, че Франция е създала коалиция от държави, готови евентуално да изпратят свой военен контингент в Украйна. Според вестника тази инициатива е била подкрепена от Литва, Латвия и Естония. Полският външен министър Радослав Сикорски не изключи подобен сценарий. Кремъл нарече подобни планове "пряка линия за ескалация на напрежението".