Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вторник, че е необходим баланс между мобилизирането на мъже и поддържането на опустошената от войната икономика, предава Ройтерс.

Отговаряйки на въпрос на работник по време на посещението му в промишлено съоръжение в Кропивницки в централна Украйна, Зеленски каза, че запълването на работните места е от жизненоважно значение за плащането на заплатите на войниците и усилията за отбрана на Украйна.

"Всеки се интересува от това да имаме напълно окомплектовани фабрики. Това е важно за нас. Не можем да си позволим да загубим нашата армия и нейните резерви, но също така е много необходимо да имаме работници за нашите работни места. Трябва да намерим баланс", каза той .

Войната с Русия, която вече е в 30-ия си месец, изтощава украинската работна сила, като повече от 70% от фирмите казват, че недостигът на работна ръка е сред основните им предизвикателства.

След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. милиони хора избягаха от битките и се заселиха в Европа, докато десетки хиляди украински мъже бяха мобилизирани във въоръжените сили.

Правителството наскоро засили правилата за мобилизация, тъй като трябва да смени уморените и изтощени войски.

Но Украйна трябва да поддържа икономиката си, за да гарантира, че има достатъчно държавни приходи, за да финансира отбранителните си усилия.

Бюджетът на Украйна за 2024 г. планира да похарчи близо 40 милиарда долара - около половината от общите разходи - за отбрана. Разходите за отбрана се покриват от данъци и други държавни приходи.

Правителството разчита на финансова подкрепа от своите западни съюзници за финансиране на социални и хуманитарни разходи.

Европейската комисия изплати на Украйна 4,2 милиарда евро макрофинансова помощ

Европейската комисия изплати на Украйна 4,2 милиарда евро макрофинансова помощ

Общият размер на финансирането от ЕС достигна 12 милиарда евро