Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за учредяване на медал "За защита на Украйна". Документът е публикуван на уебсайта на президента.

Според документа тази награда може да бъде връчена на военнослужещи и служители на украинските въоръжени сили, Националната гвардия, СБУ, външното разузнаване, правоохранителните и други органи, които са участвали пряко в изпълнението на "мерки за осигуряване на отбраната на Украйна, защита на сигурността на населението и държавните интереси".

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

От руска страна твърдят, че украинските сили изправят цяла Европа на ръба на ядрена катастрофа

Указът предвижда и награждаване на доброволци или други лица, които активно са допринесли за изпълнението на задачи, свързани с отбраната на Украйна, се казва в указа.

Украинското министерство на отбраната публикува снимка на медалите. Те се предлагат в два вида: златни и сребърни.

Снимка 583434

Източник: Министерство на отбраната на Украйна

В първия случай лентата е зелено-червена, а във втория - сиво-червена. От едната страна на медала е изобразен украинският герб и четири кръстосани меча, а от другата - надписът "За защитата на Украйна".

Снимка 583433

Източник: Министерство на отбраната на Украйна

Това е втората бойна награда, учредена от Зеленски от края на февруари насам. Първият е Кръстът за военни заслуги, за чието създаване украинският президент подписа указ през месец май.

Наградата се присъжда за "лична смелост и храброст или изключителна героична постъпка при изпълнение на бойна задача в условия на опасност за живота и пряк сблъсък с врага", се казва в съответния указ на Зеленски.