На държавно ниво се прави всичко, за да се повиши способността за защита и отбрана срещу руски удари. Системите за противовъздушна отбрана и други оръжия за защита на небето вече са много сериозни тук, в Украйна. Но те трябва да бъдат - и съм сигурен, че ще бъдат - още по-мощни.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви това във вечерното видеообръщение, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи кратък преглед на изминалия ден. 

Днес бях във Волин, с нашите граничари, по-специално на границата с Беларус. Устройство на границата, защита, развитие на граничната зона - много въпроси. Волин показва истинска сила и това се усеща по начина, по който регионът укрепва сигурността на цялата държава, каза той.

Зеленски посети границите с Беларус и Полша

Зеленски посети границите с Беларус и Полша

Той е провел срещи във Волинска област

Наградих нашите граничари. Заедно с всички наши сили за отбрана и сигурност, граничарите се бият на фронтовата линия, особено в най-трудните участъци. Бахмут, изобщо Донецка област. Истински герои, изпълнили успешно стотици и стотици бойни мисии. Подготвяме и нови звена - в частност гранични, които ще се присъединят към нашите активни действия, към движението, което постепенно развиваме, каза още той.

По думите му, постоянно се работи върху развитието на регионите. Във Волин се проведе среща с регионалните лидери, местните служители на реда, военнослужещи и всички, които отговарят за безопасността и социалното състояние на региона. Договорени са няколко инфраструктурни проекта, които ще укрепят Волин - това е важно - и ще направят възможно гарантирането на дългосрочни работни места и икономически растеж. Ще реализираме всичко това скоро, убеден е Зеленски.

Продължават да се подготвят международните стъпки не само за тази седмица, но като цяло за близкото бъдеще. Защитата на Украйна, международният ред, основан на правила, остава въпрос номер едно в глобалния дневен ред.

Той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна подкрепа, обявен в сряда.

САЩ с нов пакет за сигурност за Киев

САЩ с нов пакет за сигурност за Киев

Повече боеприпаси за осигурените от САЩ HIMARS, ракетни системи, както и допълнителни артилерийски снаряди