От началото на войната на 24 февруари Украйна успя да върне 1456 души от руски плен. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в годишното си обръщение към Върховната рада, съобщи "Укринформ".

Украйна вече е успяла да освободи повече от 1800 градове и села.

"От 24 февруари насам нашият екип успя да освободи 1456 души от руски плен. Това е много важно. Радвам се да видя всички да се връщат в Украйна", каза той.

Зеленски: 2023 г. трябва да е решаваща година

Зеленски: 2023 г. трябва да е решаваща година

Координира с Мелони следващите съвместни действия с Италия

В същото време, президентът е уверил, че ще бъде направено всичко, за да се върнат у дома всички украинци, които в момента са в руски плен.

"Целта за възстановяване на териториалната цялост на Украйна винаги върви ръка за ръка за нас с друга цел за освобождаване на всички наши хора, които са държани в руски плен или в затвори, както и всички онези, които са били насилствено депортирани от нашата земя", подчерта Зеленски.

Според него, "днес украинските войници доказват, че величието не идва от размера на държавата, не от запасите от ракети, а не от способността да принудиш някого да направи нещо. Величието идва от силата на духа на тези, които защитят своя дом, волята на своя народ. Украинските войници изгониха нашествениците от Киев. Това беше първата повратна точка във войната, като тя показа силата на нашата съпротива", каза Зеленски.

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

10-те стъпки за мир на Зеленски и реакцията на света

Украинският президент предлага среща на върха за глобален мир, световните лидери обаче имат резерви

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Зеленски усърдно насърчава своя мирен план от десет точки, като го обсъжда с президента на САЩ Джо Байдън и призовава световните лидери да проведат среща на върха за глобален мир въз основа на него.

Зеленски за първи път обяви формулата си за мир на срещата на върха на Г-20 през ноември. Планът обаче предвижда изтеглянето на руските войски от международно признатата територия на Украйна, което би означавало Москва да се откаже както от четирите региона, които твърди, че е анексирала, така и от Крим, който завзе през 2014 г.

Русия отхвърли мирния план. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предложенията за прекратяване на конфликта в Украйна трябва да вземат предвид "днешните реалности" на четирите украински региона, които се присъединиха към Русия.

През септември Русия обяви Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област на Украйна за част от своята територия след референдуми, отхвърлени от Украйна и западните страни. Русия не контролира напълно нито един от четирите анексирани региона.

Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски – не отчитал реалностите

Кремъл отхвърли мирния план на Зеленски – не отчитал реалностите

Песков напомня за анексираните територии