Украинският президент Володимир Зеленски подчерта в петък, обръщайки се към украинския народ, че нападението на Русия срещу Украйна е само началото на по-нататъшно "нашествие". "Те искат да завладеят други държави", твърди президентът на Украйна, позовавайки се на по-ранни коментари на Русия. Зеленски сподели, че подобни изявления "само потвърждават", че Русия няма да спре в Украйна.

Зеленски продължи да призовава другите държави да не остават неутрални в този конфликт. Той заяви, че украинските войски продължават да възпират атаките в източната и южната част на страната. Държавният глава благодари на украинските военни и ги похвали, че вършат "блестяща" работа, като отново подчерта, че това, от което страната се нуждае, са повече оръжия. В заключение президентът призова народа на Украйна да се "противопостави на окупацията при всяка възможност. Не обръщайте внимание на окупаторите, не си сътрудничете с тях".

Зеленски: Путин отхвърли примирието за Великден

Зеленски: Путин отхвърли примирието за Великден

Руската православна църква мълчи

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че западните партньори са започнали да предоставят на Киев необходимите му оръжия.

Във видеообръщението си в петък вечерта той заяви, че "най-накрая бяхме чути" и че украинската страна получава "точно това, което поискахме".

Според данни на Пентагона, публикувани на 22 април, от февруари насам САЩ вече са доставили на Украйна 7 100 противотанкови ракетни системи Javelin и 2 200 преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) Stinger.

Украйна е получила от САЩ и 12 хил. противотанкови гранатомета АТ-4, 1 хил. гранатомета за борба с леки бронирани цели, 7,2 хил. стрелкови оръжия, включително картечници, автомати и пистолети, 300 гранатомета, около 40 млн. патрона за стрелково оръжие и 21 млн. малокалибрени боеприпаси за минохвъргачки и артилерия.

Зеленски: Украйна се нуждае от $7 млрд. месечно

Зеленски: Украйна се нуждае от $7 млрд. месечно

Русия унищожавала инфраструктура

Освен това украинските въоръжени сили получиха от САЩ най-малко 17 хеликоптера Ми-17 и три патрулни лодки, както и голям брой други оръжия и оборудване.

САЩ също така започнаха да доставят на Украйна 18 от 155-милиметрови гаубици и 40 000 снаряда за тях. В рамките на новия пакет от помощи на стойност 800 млн. долара, обявен преди ден от президента на САЩ Джо Байдън, Украйна ще получи 121 тактически ударни дрона Phoenix Ghost и още 72 от 155-милиметрови гаубици и 144 000 снаряда.

Според Пентагона всички 155-милиметрови гаубици, които ще бъдат доставени на Украйна, ще позволят на украинските въоръжени сили да сформират пет артилерийски дивизии.

По предварителни оценки общият размер на военната помощ от Вашингтон за Киев в момента се оценява на 3,5 млрд. долара.

Зеленски: Русия не е готова за мирни преговори

Зеленски: Русия не е готова за мирни преговори

Той е готов за диалог, за да се сложи край на войната

На свой ред украинският министър-председател Денис Шмигал разговаря с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин по време на посещението му във Вашингтон.Той заяви, че Украйна се нуждае от "по-мощни и модерни оръжия". Според него Украйна се нуждае от постоянни доставки на тежки оръжия, по-специално артилерия с голям обсег, ракетни установки и други оръжия.

На свой ред Остин увери, че САЩ ще продължат да оказват военна помощ за укрепване на украинската армия.