Украйна вече си върна 2500 души от Русия, включително около 400 деца. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Укринформ".

"Върнахме 2500 души, включително около 400 деца и около 150 цивилни. Трудно е да върнем цивилни, защото разменяме предимно военен персонал с военен персонал. Нямаме много цивилни, които можем да разменим за цивилни", каза Зеленски по време на пресконференция в Киев.

Той отбеляза, че Турция и Саудитска Арабия са помогнали на Украйна с обмена на военен персонал. Освен това президентът на Турция Реджеп Ердоган разполага със списък на заловените жители на Крим и обеща да помогне с това.

"Говорейки за ООН, от една страна, те помогнаха за зърнения коридор, а от друга страна днес беше взривен нашият завод [Каховка] и Генералната асамблея на ООН поздравява всички с Деня на руския език. Не мога да кажа нищо на ООН след това, за какво да говоря с тях днес", каза Зеленски.

Президентът отбеляза още, че е призовал за помощ за връщането на украинските деца по време на днешната среща с представителя на Ватикана. Тази тема беше обсъдена и с Китай.

"Тоест, ако имат някакви мощни икономически, религиозни или политически отношения с Руската федерация, то такива хора могат да повлияят на връщането на деца и цивилни", добави държавният глава.

Обвиниха Беларус в съучастие на депортирането на деца от Украйна

Обвиниха Беларус в съучастие на депортирането на деца от Украйна

Опозиционери сочат Лукашенко като организатор на преместването им

Зеленски обсъди ситуацията в Украйна и хуманитарното сътрудничество в рамките на прилагането на украинската Формула за мир със специалния пратеник на папа Франциск, кардинал Матео Зупи, на днешната среща.

Припомняме, че въпросът за децата е особено чувствителен за Украйна, която директно обвинява Русия в кражба с цел насилственото превръщане на украинчета в руски граждани.