Твърди се, че беларуското правителство е участвало в незаконното депортиране на деца от окупираните от Русия територии на Украйна, заявиха в предварителен доклад беларуски опозиционни лидери в изгнание, цитирани от Ройтерс.

"Националното антикризисно управление", група от политически опоненти на правителството на президента Александър Лукашенко, заяви в доклада, че 2150 украински деца, включително сираци на възраст от 6 до 15 години, са били отведени в така наречените лагери за отдих и санаториуми на беларуска територия.

Ройтерс не получи отговори на въпроси, изпратени до кабинета на Лукашенко. Бившият главен прокурор на Украйна каза пред Ройтерс миналата година, че е имало случаи на принудително депортиране на украинци в Русия и Беларус.

Приблизително 20 000 деца са били незаконно прехвърлени в Русия след пълномащабното нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., като някои са били дадени за осиновяване, твърди Украйна.

През март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и неговия омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова по две обвинения във военни престъпления за преместване на стотици украински деца в Русия.

Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни престъпления

Киев: Докладът на ОССЕ за депортираните деца изправя Русия на съд за военни престъпления

Според Организацията, има доказателства за нарушения правата на депортираните украинчета

Юлия Йофе, асистент в Университетския колеж в Лондон и специалист по правата на детето, каза, че ако това бъде доказано, то Беларус "много вероятно" е нарушила Конвенцията за правата на детето.

"Действията на Беларус могат също така да се равняват на престъпление срещу човечеството на "депортиране или насилствено преместване на население" съгласно Римския статут на МНС, при условие че има достатъчно доказателства за широко разпространени или систематични насилствени премествания", каза Йофе.

Беларус във всеки случай не може да се счита за неутрална страна, където законно могат да бъдат евакуирани деца, тъй като няма индикация, че Украйна е дала съгласие за това, каза тя.

В доклада се твърди, че украинските деца са били отведени в белоруския санаториум "Златни пясъци" в района на Гомел и санаториума и лагера "Острошицки Городок" и "Дубрава" в района на Минск.Трансферите на деца в Беларус са незаконни и в нарушение на Женевските конвенции и статута на МНС, се казва в доклада.

Първата група от около 350 деца пристигна от окупираната Донецка област на 5 и 6 септември, последвана от втората и третата група в края на септември и средата на октомври, се казва в съобщението. Допълнителни трансфери бяха направени през април и май тази година.

Децата са били откарани с автобус до Русия от контролираните от Русия територии на Украйна и след това с влак до Беларус, се казва в съобщението.

"Лукашенко лично нареди прехвърлянето на сираци в Беларус и улесни пристигането им чрез финансова и организационна подкрепа", се казва в съобщението, което го обвинява във военни престъпления.

Украйна си върна 31 деца от Русия

Украйна си върна 31 деца от Русия

С това се занимава неправителствена организация