Повече от 30 деца се събраха със семействата си в Украйна тази седмица след дълга операция за връщането им от Русия, където бяха отведени от окупираните райони по време на войната, съобщи хуманитарна група в събота,цитирани от Ройтерс.

Киев изчислява, че близо 19 500 деца са били отведени в Русия след нахлуването на Москва през февруари миналата година, което Украйна определя като незаконно депортиране.

Москва, която контролира части от източната и южната част на Украйна, отрича да е отвличала деца и твърди, че те са били транспортирани за собствената им безопасност.

"Сега петата спасителна мисия е към своя край. Тя беше специална по отношение на броя на децата, които успяхме да върнем, а също и поради своята сложност", каза Микола Кулеба, основател на хуманитарната организация "Спасете Украйна".

Групата помогна на украинските роднини на деца, които бяха отведени в Русия, с логистиката, транспорта и планирането, необходими за поемането на дългото пътуване, за да вземат децата си и да ги върнат обратно.

Една баба, която трябваше да се събере с двама от внуците си, почина внезапно по време на пътуването и децата трябваше да останат в Русия, каза Кулеба, бивш комисар по правата на детето на Украйна, на брифинг за медиите в Киев.

Кулеба каза, че всички деца, върнати в Украйна от "Спасете Украйна", са казали, че никой в Русия не се опитва да намери родителите им в Украйна.

"Имаше деца, които са сменили местонахождението си пет пъти за пет месеца, някои деца казват, че живеят с плъхове и хлебарки", каза той. Децата са били отведени на "летни лагери" от окупираните части на украинските Харковска и Херсонска области, каза Кулеба.

Руското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

На брифинга за медиите в Киев присъстваха три деца - две момчета и едно момиче. "Спасете Украйна" каза, че са били върнати в Украйна при предишна спасителна мисия миналия месец, при която са върнати общо 18 деца.

Трите деца казаха, че са били разделени от родителите си, които са били притиснати от руските власти да изпратят децата си в руски летни лагери за, както са смятали, за две седмици, от окупираните части на Харковска и Херсонска област.

Децата на брифинга казаха, че са били принудени да останат в летните лагери от четири до шест месеца и са били местени от едно място на друго по време на престоя си.

"Третираха ни като животни. Бяхме затворени в отделна сграда", каза Виталий, дете от Херсонска област, чиято възраст не е ясна. Той добави, че им е било казано, че родителите им вече не ги искат.

Международният наказателен съд издаде миналия месец заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, обвинявайки ги в отвличане на деца от Украйна.

МНС посочи, че разполага с информация, че стотици деца са били взети от сиропиталища и социални домове в украински региони, за които Русия има териториални претенции. Според съда в Хага част от тези деца са били дадени за осиновяване в Русия.

Москва не крие програма, по която е довела хиляди украински деца в Русия от окупирани райони, а я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта.

Русия отхвърли обвиненията на МНС, заявявайки, че не признава юрисдикцията му и нарече заповедта срещу Путин и Лвова-Белова невалидна.

Лвова-Белова каза на пресконференция по-рано тази седмица, че нейната комисия е действала от хуманитарни съображения, за да защити интересите на децата в район, където се водят военни действия, и не е преместила никого против волята им или тази на техните родители или законни настойници, от които винаги е било искано съгласие, освен ако не са в неизвестност.

Катерина Рашевска, адвокат от украинска неправителствена организация, наречена Регионален център за правата на човека, каза на брифинга, че събират доказателства, за да изградят случай, че руски служители умишлено са попречили на връщането на украински деца обратно в страната им.

"Във всяка история има цял набор от международни нарушения и това не може да остане ненаказано", каза тя.

Тийнейджър, изведен от Украйна е бил спрян на беларуската граница при опит да се върне обратно

Тийнейджър, изведен от Украйна е бил спрян на беларуската граница при опит да се върне обратно

Опит да се хвърли светлина върху извеждането на деца от Украйна в Русия