Тийнейджър, отведен от Мариупол в Русия и поставен под настойничество там, е бил спрян от руските сили за сигурност на границата на Беларус, докато се опитваше да се върне в Украйна. Това каза днес на пресконференция Мария Лвова-Белова, комисар по правата на детето в Руската федерация, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Младежът се казва Богдан Ермохин, въпрос за него зададе кореспондент на държавния телевизионен канал "Россия". Той също така спомена, че сега негови колеги снимат репортаж за него.

Според кореспондента на "Россия", Богдан, "с помощта на манипулации и заплахи са се опитали да го привлекат обратно на територията на Украйна".

"Да, младежът беше изведен с измама, хванахме го на границата с Беларус - потвърди Лвова-Белова. - В последния момент успяхме да го спрем на границата с органите на реда."

Според комисаря Ермохин е бил подпомогнат от няколко души, които тя нарича "агенти" - включително кола с шофьор и "хвърлени пари" за него.

Руският комисар по правата на детето не разбира в какво я обвинява съдът в Хага

Руският комисар по правата на детето не разбира в какво я обвинява съдът в Хага

Твърденията за насилствено депортирани деца от Украйна били неверни и неясни

От независими източници на Би Би Си е известно, че към момента на началото на пълномащабната инвазия Богдан Ермохин е бил сирак и негов законен представител е бил директорът на Мариуполския колеж, в който е учил младежът (това е нормална практика в Украйна за по-големите тийнейджъри-сираци).

След избухването на войната той е сред 31 деца, "намерени в мазетата на Мариупол" (по думите на Мария Лвова-Белова), и първо е прехвърлен в Донецк, а по-късно в Московска област, където е младежът е предаден под грижите на приемно семейство.

В същата група непълнолетни е бил и Филип Головня, когото самата Лвова-Белова е взела под настойничество. По-късно Ермохин, според детския омбудсман на Русия, е отишъл на една от смените, организирани от нея "по интеграция и психологическа рехабилитация" като старши куратор и "е работил с момчета от новите региони" (други ги деца, изведени от областите на Украйна, анексирани от Русия).

"Много позитивно момче, той помогна на нашите военни, той е толкова директно проруски настроен", каза комисарят по правата на децата на пресконференция.

Къде се намира сега Ермохин и какво се случва с него, не е известно. Ермохин е влизал в акаунтите си в социалните мрежи за последен път рано сутринта на 23 март.

Припомняме, че на 17 март базираният в Хага съд издаде заповеди за арест на Путин и Мария Лвова-Белова - руският комисар по правата на децата, за военно престъпление, свързано с незаконно депортиране на деца от райони на Украйна, окупирани от руските сили.

МНС посочи, че разполага с информация, че стотици деца са били взети от сиропиталища и социални домове в украински региони, за които Русия има териториални претенции. Според съда в Хага част от тези деца са били дадени за осиновяване в Русия.

Украйна обвини Русия, че е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца

Украйна обвини Русия, че е депортирала насилствено повече от 210 хиляди деца

Там ги учили на Путиновата версия на историята