Украинският президент Володимир Зеленски обяви уволнението на ръководителите на всички регионални центрове за набиране на военни в страната в петък на фона на опасения за корупция в системата за набиране на военен персонал на фона на обявената всеобща мобилизация заради войната с Русия, предава Ройтерс.

Зеленски каза, че проверката на центровете за набиране на персонал в Украйна разкрива признаци на професионална злоупотреба, вариращи от незаконно забогатяване до транспортиране на мъже през границата, отговарящи на условията за набор, въпреки военновременната забрана.

"Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупите по време на война са предателство", каза той в изявление.

Киев превърна борбата с подкупите в ключов приоритет, докато отблъсква пълномащабната инвазия на Русия и се стреми към членство в Европейския съюз.

Зеленски каза, че началникът на генералния щаб Валери Залужни ще отговаря за изпълнението на решението и че новите кандидати за постовете първо ще бъдат проверени от службата за вътрешна сигурност на Украйна, СБУ.

Украйна е изправена пред предизвикателства при набирането на персонал, тъй като войната с Русия наближава 18-месечната граница и военните от време на време са засегнати от скандали, разкриващи подкупи или груби тактики за набиране на персонал.

Арестуваха бившия военен комисар на Одеска област

Арестуваха бившия военен комисар на Одеска област

Той е обвинен за злоупотреби и незаконно забогатяване