Украйна се бори за своето бъдеще, а Русия се бори за миналото на някой друг и затова Украйна ще спечели.

Съответното изявление направи украинският президент Вoлoдимир Зеленски във видеообръщението си към студентската общност на водещи британски университети,  цитирано от "Укринформ". В него, той често се позовава на британската история и сравнява изпитания на Украйна през последните месеци с подобни за британския народ. 

Вече 107 дни подред Украйна и нашият народ героично се противопоставят на руската агресия. За мнозина нашата непоколебимост се превърна в загадка и почти чудо. Украйна непрекъснато генерира енергия, която се съпротивлява на втората армия в света и защитава себе си и Европа, и ако Украйна се изтощи, това ще бъде истинска енергийна криза на планетата, заяви той.

Вече 107 поредни дни издържаме изпита за оцеляване, Украйна се съпротивлява на варвари, диваци, дементори. Армията на "този-който-не-трябва-да бъде-назован", според някои политици. Още повече, че е недопустимо да се откаже да се купува от него нефт, газ и т.н.

Руската агресия е свила с 15% икономиката на Украйна

Руската агресия е свила с 15% икономиката на Украйна

Тежки последствия

Вече 107 дни сме изправени пред врага, който не е чел един от основателите на Лондонското училище по икономика - Бърнард Шоу. Кой не признава мирогледа, че сега, когато сме се научили да летим във въздуха като птици, да плуваме под водата като риби, ни липсва едно - да се научим да живеем на земята като хора!

Врагът, който не признава истината, за който се бори ректорът на университета в Бирмингам, носител на Нобелова награда за мир и архитект на Обществото на нациите Робърт Сесил. За жизнената необходимост на човечеството да разрешава конфликтите не в окопите, а на масата. За предимството на аргументите, а не на ракетите.

107 дни подред се противопоставяме на държава, която страда от нова форма на далтонизъм. Нарича черното бяло, а бялото черно. Тя декларира мирни цели, но прави мирните градове и села своя мишена, убива жени и деца, наричайки го самозащита, заяви той.

Украйна и Великобритания работят за освобождаване на военнопленници от Донецк

Украйна и Великобритания работят за освобождаване на военнопленници от Донецк

След като ДНР осъди на смърт трима чуждестранни бойци

Преди 80 години Манчестър оцеля след Коледния блиц. Тази пролет цяла Украйна оцеля след Великденския блиц. Преди 80 години нацистите разрушиха Ковънтри. Тази година русистите създадоха десетки нови ковентри в Украйна. Това са Буча, Ирпин, Бородянка, Харков, Мариупол.

107 дни подред се противопоставяме на ядрена сила, която заслужава дървената лъжица за непознаване на международното право и наградата Дарвин за нарушаването му.

Както виждате, бях напълно откровен, когато казах, че се подготвям сериозно за нашия разговор. Подходящи ли са иронията и хуморът от моя страна в такива моменти? Не може да бъде иначе. Невъзможен.

Бих могъл да цитирам още много аналогии, да цитирам стотици достойни възпитаници на вашите университети, но честно казано предпочитам да попитам: какво знаете за нас?

Наскоро студенти от Единбургския университет разобличиха своя професор в разпространение на руска пропаганда и лъжи, докато изнасяше лекции за войната в Украйна. Извинете за тавтологията. Подобни новини, както и стотици други сигнали, които виждаме и чуваме от вас, свидетелстват за поне три неща. Вие не сте безразлични към войната в Украйна, лъжите за тази война са забележими и отвратителни, но истината е известна, необходима и важна.

В същото време знаете истината за Украйна и войната. Знаете за Украйна заради войната. Четете за обстрела на Харков, Запорожие, Одеса, Мариупол. Но знаете ли, че тези градове са побратимени на Лийдс, Бирмингам, Ливърпул? Чували ли сте за Киевското писмо? Документ от времето на Украйна-Русия, който е на повече от 1000 години, който се съхранява в библиотеката на Кеймбридж? За кралица Маргарет, първата светица на Шотландия, внучка на великия херцог на Киев Ярослав Мъдри. Чували ли сте за основателя на Донецк - уелския инженер Джон Хюз. Или за основателя на Луганск - шотландеца Чарлз Гаскойн, който построи първата въглищна мина в Украйна.

Въпросът не е, че имаме общи страници от историята. В момента не се опитвам да изненадам никого с това. Въпросът е, че това е може би най-доброто описание на същността на войната, която Русия води срещу нас. Целта му е да заличи нашата история, да заличи нашата държавност, нашата идентичност, да отрече съществуването ни като такова.

 Шаленберг: Путин вероятно никога няма да спре да отрича съществуването на Украйна

Шаленберг: Путин вероятно никога няма да спре да отрича съществуването на Украйна

Москва, Пекин и други ни наблюдават, единството на Европа е ключовата дума пред тази агресия

Защото има глобална фобия на държавно ниво. Това е фобия от свободата. За тях това е непозната, непозната и следователно много плашеща сила. Ние се борим за нашето бъдеще, те се борят за миналото на някой друг, каза още Зеленски.