Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и британският външен министър Лиз Тръс продължават да работят заедно за освобождаването на военнопленниците в Донецк.

Русия и Украйна размениха по 86 военнопленници

Русия и Украйна размениха по 86 военнопленници

Очаква се размяна на цивилни лица

Съответното изявление на Кулеба в Twitter цитира "Укринформ".

"В днешния ни разговор Елизабет Тръс и аз координирахме усилията за засилване на натиска върху Русия. Очаквам с нетърпение следващия кръг от санкции на Обединеното кралство. И двамата се съгласихме, че никой в ​​света няма право да се уморява от тази война, докато Украйна не надделее", пише Кулеба.

Кулеба и Тръс остро осъдиха фалшивия процес срещу военнопленници в Русия Донецк.

Украйна и Русия си размениха тела на загинали войници

Украйна и Русия си размениха тела на загинали войници

На фронтовата линия в Запорожка област

"Като бойци те са защитени от международното хуманитарно право и трябва да бъдат третирани съответно. Продължаваме да работим заедно, за да осигурим освобождаването им", отбеляза Кулеба.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) осъди на смърт трима чужди граждани, участвали във военни действия като част от украинската армия.

Проруските сепратисти обвиниха двама британски граждани, Ейдън Аслин и Шон Пинер, и мароканския гражданин Брахим Саадун, че са "наемници" за Украйна.

Лавров заяви в петък, че тримата са извършили престъпления. 

Украйна и Западът вече изразиха възмущение от решението на проруския съд в Донецк.

ДНР, където сепаратистки сили започнаха военна кампания за откъсване от Украйна с подкрепата на Москва през 2014 г., е международно призната като част от Украйна.

Кои са британците, осъдени на смърт в Донецк

Кои са британците, осъдени на смърт в Донецк

Те са дошли в Украйна много преди руската инвазия

Сред държавите-членки на ООН само Русия признава цялата украинска провинция Донецк, голяма част от която остава под украинския контрол, като независима ДНР.