Украйна и Западът изразиха възмущение от решението на проруския съд в Донецк, който осъди на смърт двама британски граждани и един мароканец за участие в бойните действия за Украйна, наричайки съдебното производство "фиктивно" и в нарушение на правилата на войната, предава Associated Press

Съдът в самопровъзгласилата се Донецка народна република в Украйна призна тримата бойци за виновни в опит за насилствено сваляне на властта, престъпление, наказуемо със смърт в непризнатата република. Те са осъдени и за наемничество и тероризъм.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи, че обвиняемите - Ейдън Аслин, Шон Пинер и Саадун Брахим, ще бъдат разстреляни. Те имат един месец да обжалват присъдите си.

Сепаратистката страна твърди, че тримата са "наемници", които нямат право на обичайната защита, предоставена на военнопленниците. Те са първите чуждестранни бойци, осъдени от подкрепяните от Русия бунтовници в Украйна.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко определи делото като правно невалидно, като каза: "Такива показни процеси поставят интересите на пропагандата над закона и морала". Той каза, че всички чужди граждани, воюващи като част от въоръжените сили на Украйна, трябва да се считат за украински военен персонал и да бъдат защитени като такива.

Британският външен министър Лиз Тръс нарече присъдата "фалшива и без абсолютно никаква легитимност". Говорителят на премиера Борис Джонсън Джейми Дейвис каза, че съгласно Женевските конвенции военнопленниците имат право на имунитет като бойци.

Бащата на Саадун, Тахер Саадун, каза пред мароканското интернет издание Madar 21, че синът му не е наемник и че има украинско гражданство.

Семействата на Аслин и Пинър заявиха, че двамата мъже са дългогодишни членове на украинската армия. Твърди се, че и двамата живеят в Украйна от 2018 г.

Тримата мъже са се били заедно с украинските войски, преди Пинер и Аслин да се предадат на проруските сили в южното пристанище Мариупол в средата на април, а Саадун беше заловен в средата на март в източния град Волноваха.

Друг британски боец, заловен от проруските сили, Андрю Хил, също очаква съдебен процес.

Руските военни твърдят, че чуждестранните наемници, воюващи на страната на Украйна, не са бойци и ги очакват дълги присъди в затвора, в най-добрия случай, ако бъдат заловени.

Повече от 1000 украински бойци от "Азовстал" прехвърлени в Русия

Повече от 1000 украински бойци от "Азовстал" прехвърлени в Русия

В близко бъдеще следствието планира да изпрати и други военнопленници в Русия

Международната правозащитна организация Amnesty International нарече смъртните присъди, произнесени от съда на самопровъзгласилата се ДНР "фарс, който нарушава Женевските конвенции относно третирането на военнопленниците."

Според експерт на организацията смъртните присъди на британците Шон Пинер и Ейдън Аслин могат да бъдат използвани за мръсна дипломатическа игра срещу Великобритания, която подкрепя Украйна във войната.

Съединените щати също са загрижени за съдбата на осъдените в самопровъзгласилата се ДНР. Това заяви държавният секретар на страната Антъни Блинкън.

"Сериозно сме загрижени относно съобщенията за фалшив "процес" и осъждане на бойци, които законно служат във въоръжените сили на Украйна. Призоваваме Русия и нейните сили да спазват международното хуманитарно право, включително правата и защитата, предоставени на военнопленниците ", каза Блинкън.

Русия увеличава броя на убитите от нея чужди наемници

Русия увеличава броя на убитите от нея чужди наемници

В Мариупол са отчаяни, но Киев ги заплашва, ако се предадат