Украинският президент Володимир Зеленски е убеден, че войната, започната от Русия срещу родината му, може да приключи до края на годината, но при определени условия.

В интервю за португалския телевизионен канал RTP държавният глава заяви, че "е трудно да се говори" за датата на края на войната, но това може да се случи през следващите месеци. Всичко зависи от няколко фактора, включително от успеха на контранастъплението на украинските сили.

Зеленски подчерта, че събитията на фронтовата линия ще бъдат решаващи за приемането на съответното политическо решение.

Украинският президент също така подчерта, че поканата на страната ни в НАТО може да "приближи края на войната". Украинският президент смята, че Украйна ще стане част от Северноатлантическия алианс едва след края на войната, но все пак може да получи покана и по-рано.

Зеленски се похвали с поразени цели на 700 км

Зеленски се похвали с поразени цели на 700 км

Той обаче не посочи кои са били те

Военният експерт Олег Жданов смята, че има шансове горещата фаза на войната да приключи до есента или до края на 2023 г. В същото време полковникът от запаса на ВСУ Роман Расвет прогнозира, че войната ще приключи през 2024 г.

Командирът на сухопътните войски на ВСУ Олександър Сирски призна, че не знае кога ще приключи войната в Украйна.

В края на юли началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов прогнозира, че украинските военни скоро ще бъдат на територията на окупирания Кримски полуостров.

Зеленски очаква гаранции за сигурността на Украйна по модела на Израел

Зеленски очаква гаранции за сигурността на Украйна по модела на Израел

Те трябва да включват "както щит, така и меч"