По време на срещата на върха на ЕС в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски е връчил на европейските лидери списък с оръжия, необходими на украинската армия, съобщиха Spiegel и DPA.

Съобщава се, че в списъка са отчетени запасите от оръжия, които притежават европейските държави в складовете си. Според източника на DPA целта на този списък е била да се засили натискът върху отделните държави да увеличат помощта за Украйна. "Това, което правят украинците, е доста умно [...] Те знаят точно от какво се нуждаят и знаят какво да поискат", цитира медията високопоставен служител на ЕС.

На въпроса откъде Украйна получава информация за военните запаси на държавите - членки на ЕС, отговорът е: "Те са информирани, имат контакти."

Източници на агенцията в германското правителство заявиха, че Германия не е получавала такъв списък, австрийските и естонските власти обаче са потвърдили получаването му.

Припомняме, че след визита във Великобритания, където говори пред Камарата, Зеленски мина и през Париж и се срещна с президента Емануел Макрон, преди да вземе участие в срещата на европейските лидери в Брюксел. Освен обръщение пред Европейския парламент, Володимир Зеленски проведе и срещи във формат по групи с европейски лидери. България бе включена в една група с Унгария, Австрия, Гърция, Словения и Хърватия. На срещата българският президент Румен Радев потвърди изпращането на хуманитарна помощ на Украйна.