Русия възприема истерично успехите на украинската армия в района на Донецк, каза президентът Володимир Зеленски във вечерно видеообръщение. Той благодари на всички воини, които "предадоха на деня точно тази новина, която очакваме".

"Бахмутското направление - браво, воини! Виждаме колко истерично Русия възприема всяка наша стъпка там, всички наши позиции. Врагът знае, че Украйна ще победи. Те го виждат. Усещат го благодарение на вашите удари, воини, и в частност в Донецка област Благодаря ви за това!" - подчерта Зеленски.

Украинското МО: Настъпваме на широк фронт край Бахмут

Украинското МО: Настъпваме на широк фронт край Бахмут

Потвърждение на думите на Пригожин

Президентът на Украйна открои 5-та отделна десантно-щурмова бригада и 57-ма отделна мотопехотна бригада, която решително и ефективно настъпва.

Към 5 юни въоръжените сили на Украйна напреднаха повече от 1,5 км близо до Бахмут. Беше отбелязано, че украинците заемат доминиращите височини в южната част на Бахмут, в резултат на което руснаците бяха принудени да преминат в отбрана.

Но офанзивните действия на руските военни по посока на Ивановски в посока Бахмут буксуват.

Това съвпадна с нова вълна от слухове за предполагаемо мащабно контранастъпление, което Генералният щаб отрича.

В същото време външният министър Дмитрий Кулеба потвърди за първи път, че въоръжените сили на Украйна най-после разполагат с достатъчно оръжия, за да започнат офанзива.

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Той нарече това "Позор!"

Припомняме, че лидерът на руските наемници от "Вагнер" Евгений Пригожин каза в понеделник, че украинските сили са си върнали част от селището Берховка, северно от Бахмут в Източна Украйна, като нарече това "позор".

Частната армия "Вагнер" на Пригожин превзе Бахмут миналия месец след най-дългата битка във войната в Украйна и предаде позициите си там на редовните руски войски. Украинските сили продължават да атакуват райони в близост до града.

Той призова министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на генералния щаб Валерий Герасимов да дойдат на фронта, за да сплотят войските.

"Хайде, можете да го направите! той каза. "И ако не успеете, ще умрете като герои!"

Пригожин води публична вражда с Шойгу и Герасимов в продължение на месеци, като често ги обвинява, че не са успели да осигурят достатъчно боеприпаси и подкрепа за "Вагнер" на бойното поле, и и заради това частната му армия е понесла ненужно тежки загуби.

Британската разведка: С елитни части Русия удържа Бахмут

Британската разведка: С елитни части Русия удържа Бахмут

Пренасочва запазени въздушно-десантни войски