През осемте месеца на война Украйна разби така наречената втора по сила армия в света и оттук нататък Русия ще бъде само просяк, който моли за помощ, включително от Иран.

Това заяви в понеделник вечерта президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на поредното си обръщение, цитирано от "Укринформ".

Той отбеляза, че днес, 24 октомври, се навършват точно осем месеца от пълномащабната война на Русия срещу Украйна. 

"Какво беше постигнато през това време? Ние защитихме независимостта на нашата държава - и Русия не може да промени това. Стъпка по стъпка ние освобождаваме украинска земя. Сега Донбас, Харковска област и Херсонска област са в новините. Но Запорожка област и Крим също ще бъдат там: ще дойде време - и цяла Украйна ще бъде свободна", каза Зеленски.

Киев: Русия само ще си причини нови главоболия, ако взриви язовир Каховка

Киев: Русия само ще си причини нови главоболия, ако взриви язовир Каховка

Подобен ход би забавил напредването на украинските сили само с две седмици

"Те се молят за нещо в Иран, опитват се да изтръгнат нещо от западните нации - измислят разни глупости за Украйна. Руският потенциал се пилее за война срещу нашата страна и целия свободен свят. Някога имаше газово влияние - това е вече го няма. Преди имаше военно влияние - то се изпарява. Преди имаше политическа тежест - сега е изолация. Преди имаше идеологически амбиции - сега е просто отвращение", каза Зеленски.

Той добави, че това е много важна промяна в конфигурацията в тази част на Евразия: колкото повече от потенциала Русия загуби сега, толкова повече реална свобода ще получат всички народи както около Русия, така и в нейните граници. Украйна ще бъде първа.

"Осъзнаването на провала става все по-силно в Русия, но имайки това предвид, нямаме право да се отпускаме. Все още трябва да извървим пътя към украинската победа. Това е труден път, през който трябва да преминем тази зима, която ще бъде най-трудният в нашата история, да свършим необходимата част от работата през есента, зимата и пролетта, за да получим нужните на държавата резултати, да поддържаме максимална мобилизация на нашите партньори в името на борбата за свобода, и да не позволим на нашия общ враг да разцепи глобалната продемократична коалиция - това правим всички ние - украинци, европейци, хора от целия свят, които ценят свободата", каза Зеленски.

На 24 февруари Русия започна нов етап от войната си срещу Украйна, започнала през 2014 г., пълномащабно нахлуване.

Припомняме, че в понеделник Русия отправи обвинения към Украйна за "мръсна бомба". Руското министерство на отбраната заяви по-рано, че "в Украйна има предприятия от ядрената индустрия, които имат запаси от радиоактивни вещества, които могат да бъдат използвани за създаване на "мръсна бомба"."

Киев: Русия само ще си причини нови главоболия, ако взриви язовир Каховка

Киев: Русия само ще си причини нови главоболия, ако взриви язовир Каховка

Подобен ход би забавил напредването на украинските сили само с две седмици

Западните страни обаче отхвърлиха подобни твърдения.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси се е съгласил по време на телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба "спешно да изпрати експерти в мирни съоръжения в Украйна, за които Русия лъже, че разработват мръсна бомба".