Днес е денят на Рамщайн - и отбранителните новини за Украйна, които нашият дипломатически маратон носи седмица след седмица. Не всичко може да бъде обявено публично - това, за което се говори в Рамщайн. Това е дискусия при закрити врати - и така трябва да бъде.

Съответното изявление направи украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщението си, съобщи "Укринформ".

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Зеленски поиска танкове и самолети F-16

Той се обърна и по германската телевизия

Но като цяло можем да заключим, че срещата ще засили нашата устойчивост. Партньорите са твърди в позицията си - ще подкрепят Украйна, колкото е необходимо за нашата победа, убеден е Зеленски.

Да, все още ще трябва да се борим за доставките на модерни танкове, но всеки ден става все по-очевидно, че няма алтернатива на вземането на решение за танкове. Обърнах се към участниците в срещата в Рамщайн днес, нашата Контактна група по отбраната. Благодаря на всички партньори, които твърдо подкрепиха украинската позиция в дискусиите, които се проведоха, заяви той.

Като цяло през седмицата бяха постигнати няколко неща. Това донесе нашият дипломатически маратон, който продължава от моето посещение във Вашингтон.

Провал на срещата за Украйна в Рамщайн

Провал на срещата за Украйна в Рамщайн

Няма споразумение за танковете "Леопард"

Успяхме значително да укрепим нашия артилерийски юмрук. Той е изключително силен - както оръжия, така и патрони. Имаме добри резултати с бронираната техника - в нашия арсенал са добавени няколкостотин бойни машини. Значителни резултати са постигнати по отношение на ракетите за реактивни системи за залпов изстрел и нашите зенитни оръдия, съобщи държавният глава.

Един от най-големите отбранителни пакети беше обявен от Съединените щати. Благодаря на президента Байдън, на всички конгресмени, на всички американци, които ЗНАЯТ, че свободата не може да се губи. Благодаря на нашите европейски съюзници - всички държави, които тази седмица направиха още една стъпка в подкрепа на нашата обща отбрана. Дания, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Обединеното кралство, Финландия, Холандия и други - благодаря ви! Благодаря на Канада - и лично на министър-председателя Трюдо, изреди държвният глава. 

Единственото нещо, на което си струва да се наблегне, е времето, времето за доставка. Всяко споразумение трябва да бъде изпълнено възможно най-бързо - за нашата защита.

Следващата седмица, за която вече се подготвяме, също трябва да даде своите отбранителни плодове. 

Днес се срещнах с американските сенатори, които пристигнаха в Киев - господата Греъм, Блументал и Уайтхаус. Благодаря за смислените преговори. Тази година е изключително важно да не забавяме темпото на нашето сътрудничество - между Украйна и Съединените щати - във всички сфери. Сигурен съм, че ще бъде така. Основната тема е, разбира се, защитата. Защита на небето ни, танкове за Украйна, трябват ни ракети с голям обсег, за да освободим територията си. Чух разбиране за нашите нужди.

Говорих с президента на Турция Ердоган. За общата обстановка на бойното поле в Украйна и в нашето Черноморие. За това как да приложим конкретни точки от нашата Формула на мира - полезна за абсолютно всеки по света. Благодаря на президента за подкрепата на нашата визия за сигурност, каза още той.

Зеленски: Русия нищо няма да постигне в Украйна

Зеленски: Русия нищо няма да постигне в Украйна

Киев зове за подкрепа срещу агресията