Зеленски и Ердоган са обсъдили необходимостта от евакуация на жителите на Мариупол и военните, които остават в "Азовстал". За разговори съобщи украинският президент.

"В навечерието на разговорите му с Путин подчертах необходимостта от незабавна евакуация на цивилното население от Мариупол, включително "Азовстал", и незабавна размяна на блокираните войски", обяви Зеленски, цитиран от УНИАН.

Според украинския президент по време на разговора си с Ердоган те са обсъдили също така напредъка на украинско-руския преговорен процес и договарянето на международни гаранции за сигурността на Украйна.

В събота Зеленски заплаши, че ще се оттегли от всякакви преговори с Москва, ако руснаците "унищожат" последните украински защитници, намерили убежище в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. По-рано съветникът на президент Михаил Подоляк съобщи, че Киев предлага план на Русия специално посветен на Мариупол в три стъпки.

Турция има добри отношения както с Украйна, така и с Русия, а усилията на Ердоган доведоха до един кръг от преговори за прекратяване на огъня в Истанбул.

Нови следи от масови гробове край Мариупол

Нови следи от масови гробове край Мариупол

Съмнения, че Мариупол се намира напълно под руски контрол

Увеличава се тревогата за Мариупол, който близо два месеца вече е блокиран. Там остават близо 100 000, а кметът Вадим Бойченко съобщи, че вече загиналите граждани са над 20 000.

Папа Франциск се присъедини към призивите за примирие по време на православния Великден. В речта си пред католическите вярващи на площад "Свети Петър" във Ватикана Франциск отново призова за мир в Украйна, "за да се облекчи страданието на изтощения народ".

ООН и Червеният кръст също засилиха призивите си за прекратяване на огъня. В свое собствено изявление Червеният кръст заяви, че е "дълбоко разтревожен" от случващото се в Мариупол, като поиска незабавен достъп до цивилните там.

Само ООН можела да евакуира 100 000 души от Мариупол

Само ООН можела да евакуира 100 000 души от Мариупол

Призив от украинския вицепремиер Ирина Верешчук

Едновременно с това усилията да се помогне на цивилните да избягат от опустошения Мариупол през хуманитарен коридор отново се провалиха, заяви вицепремиерът Ирина Верещук. Утре ще бъде направен още един опит да се стигне до града, съобщава "Ройтерс". Вече не искаме, а настояваме ООН да осигури прекратяване на огъня и да отвори хуманитарен коридор както от Азовстал, така и от Мариупол като цяло", подчерта тя.

По-рано Верещук обвини Русия, че планира да прокара свой паралелен път от Мариупол, който би отвел гражданите до руска територия. Кремъл не е направил коментар на обвинението. По данни на Украйна това вече се е случило и около 200 000 украинци се намират насилствено на територията на Русия.

По-рано днес Русия е възобновила атаките срещу стоманодобивния завод.

Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Необходима е пълна евакуация на 100 000 жители