Автомобил, мотоциклети и множество кофи за боклук и барикади бяха опожарени в източната част на Париж, след като протестите на "жълтите жилетки" в 23-та поредна събота се изродиха в разпръснато на различни места насилие, съобщават местните медии.

Пожарникарите в Париж се борят с множество малки, но впечатляващи пожари около Площада на Републиката. Миризмата на сълзотворен газ е смесена със задушаващ черен дим.

Франция очаква размирици утре на протеста на „жълтите жилетки”

Франция очаква размирици утре на протеста на „жълтите жилетки”

Кристоф Кастанер заяви, че разузнавателните служби са го информирали за потенциално завръщане на размирници

Репортери на "Асошиейтед прес" са видели горящи кола и мотоциклети и множество залпове от сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, докато полицейски части за борба с безредиците са се опитвали да наложат контрол върху тълпата. Няколко протестиращи също така са били подпалени.

Френската телевизия показа кадри на доброволци медици, оказващи помощ на протестиращ, облечен с жълта жилетка, лежащ на земята.

Жълтите жилетки получиха забрана за "Нотр Дам"

Жълтите жилетки получиха забрана за "Нотр Дам"

Париж се готви за протести

Маскирани демонстранти хвърляха камъни по полицията в центъра на френската столица. Френската полиция уточни, че е задържала 126 "жълти жилетки" и е извършила 11 000 проверки на демонстранти, пожелали да се включат в протестите.

Въпреки че в този източен квартал положението е било напрегнато, като цяло днешните протести на жълтите жилетки бяха мирни. Много протестиращи са разочаровани, че международните усилия за подпомагане на опожарената катедрала "Нотр Дам" са засенчили продължаващите вече пет месеца протести на движението на жълтите жилетки, които се обявяват срещу поскъпването на живота и неравенството в разпределението на доходите.

Френските "жълти жилетки" излизат по улиците за 21-ви пореден уикенд

Френските "жълти жилетки" излизат по улиците за 21-ви пореден уикенд

Полицията е предприела стратегия за повече мобилност