"Жълтите жилетки" тръгват на 13-ти пореден протест. Според телевизионния канал BFMTV, 26 мобилни полицейски и жандармерийски части са мобилизирани в Париж за поддържане на реда. "Жълтите жилетки" се събират до Триумфалната арка.

Парижката полиция блокира със стоманена ограда долната част на Шанз-Елизе, близо до резиденцията на френския президент.

Четири демонстрации се очаква да се проведат в Париж Главната колона от демонстранти, се движи по улица Монтей. Шествието е спокойно. На други места, полицията използва и сълзотворен газ срещу демонстранти.

"Жълтите жилетки" във Франция скочиха срещу полицейското насилие срещу тях

"Жълтите жилетки" във Франция скочиха срещу полицейското насилие срещу тях

Франция не спира да "кипи" срещу Макрон

Друго място за събиране е площад "Конкорд", именно от района на Шанз-Елизе, след тръгва основната колона на протестиращите. Според заявление, подадено в префектурата на парижката полиция, колоната ще отиде на левия бряг на Сена и ще мине до сградите на Министерството на външните работи и Народното събрание (долната камара), съобщава ТАСС.

От там протестиращите отиват към източната част на града - към сградата на Сената. По-късно вечерта ще се върнат, завършвайки деня с митинг на Марсово поле, но на разстояние от Айфеловата кула.

Според BFMTV в страната са мобилизирани 169 мобилни полицейски и жандармерийски части за поддържане на реда, от които 26 са в Париж.

"Фигаро" съобщава, че в Париж ще има най-малко 3 хиляди полицаи. Освен това техните действия ще бъдат подкрепени от общинска полиция, екипи за разследване на престъпления и мобилни шокови групи (DAR), създадени специално за масови демонстрации.

Разрешиха на полицията във Франция да използва оръжия при протести

Разрешиха на полицията във Франция да използва оръжия при протести

Да му мислят "жълтите жилетки"

В Париж са разположени четири бронирани машини на жандармерията. Две от тях, в подножието на Триумфалната арка и площад Шарл дьо Гол.

В останалата част на страната са разположени най-малко 5000 полицаи и жандармерия, според "Фигаро". Според полицията, по-малко от 50 хиляди души ще участват в тринадесетия ден от протестите.

Миналата събота Министерството на вътрешните работи преброи около 59 хиляди души. 4,5 хиляди души са заявили в интернет, че възнамеряват да участват на протести в Париж.

Полицията е била принудена да се защитава срещу група "жълти жилетки", които хвърлят камъни и бутилки. Напрежението между полицията и протестиращите нараства.

Заради жълтите жилетки Франция забранява маски на протести

Заради жълтите жилетки Франция забранява маски на протести

Забранява и на определени хора да участват в митинги