Протестиращите "жълти жилетки" във Франция организираха нови демонстрации срещу цената на живота и политиката на президента Еманюел Макрон.

Тази седмица те се съсредоточиха върху използването на гумени куршуми от страна на полицията. Десетки хора бяха ранени след започването на седмичните протести през ноември. Няколко души загубиха очи.

Една от водещите фигури на движението на "жълтите жилетки" Жером Родригес се обърна към тълпата седмица след като получи сериозна рана на окото по време на протест в Париж.

"Те стрелят по населението с бойни оръжия", изтъкна той, добавяйки: "Така ли изглежда Франция днес? Ние просто искаме да напълним хладилника, а завършваме със загуба на око."

Голяма част от гнева на протестиращите е насочен към използваните от полицейските части за борба с безредиците специални пушки, стрелящи с гумени топки. Властите признаха, че с такива пушки е било стреляно близо до мястото, където е бил ударен Родригес, но заявиха, че връзката с неговото нараняване не била ясна.

Френски съд постанови в петък, че полицията може да продължи да използва тези пушки заради заплахата от насилие.

Заради жълтите жилетки Франция забранява маски на протести

Заради жълтите жилетки Франция забранява маски на протести

Забранява и на определени хора да участват в митинги

Мирни протестни демонстрации понякога завършваха с вандализъм, като сред ранените бяха 1000 полицаи. Най-малко 10 смъртни случая са свързани с безредиците.

Хиляди хора взимат участие в днешните протести по улиците в градове в цяла Франция.

Създадена от организаторите страница във "Фейсбук" подчертава, че те искат да се прекрати "непропорционалното използване на сила от страна на правителството, което има за цел да накара протестиращите да замълчат".

На "голям поход на ранените" в Париж здрави протестиращи носеха очи в солидарност с ранените. Събраха се няколко хиляди души. 

Родригес, който е 39-годишен бивш продавач и който се обучава за водопроводчик, коментира пред Би Би Си: "Днешният протест е специален протест. Той е организират от ранените и за ранените."

В северния град Лил протестиращ носеше плакат, на който пише: "Спрете огъня. Полудяхте ли?"

Съобщава се за спорадични сблъсъци. В западния град Морле полицията е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите. Двама полицаи са били ранени

14 протестиращи са били арестувани във Валанс и още десетима в Париж. 

47-годишният протестиращ Оливие Безиаде беше прострелян в храм от полицията на 12 януари в Бордо. Беше заснет на видео да бяга от полицията и след това да пада като покосен на улицата, докато лицето му е покрито с кръв.

Той беше един от петимата тежко ранени само в този ден. Активистите твърдят, че повече от десетима души са загубили око.

Малко европейски държави използват подобни оръжия при борба с безредици, но миналия месец Европейският съд по правата на човека отхвърли предложение да бъдат забранени.