Докато продължават протестите срещу пенсионната реформа, вторият по големина профсъюз във Франция - твърдолинейният Обща конфедерация на труда CGT (Общата конфедерация на труда Confédération Générale du Travail) - избра в петък първата си жена за лидер, съобщи АФП.

41-годишната Софи Бине бе избрана изненадващо на мястото на напусналия генерален секретар Филип Мартинес след дълги нощни обсъждания.

Изборът на Бине стана факт в края на конгреса на CGT, който започна в понеделник в Алпите и на който се събраха около 1000 членове на синдиката, за да участват в борбата за лидерство.

Бившият училищен инспектор беше описан като "компромисния" кандидат, след като водещите кандидати Мари Бюсон, представляваща напускащия екип, и Селин Верзелети, бивш надзирател в затвора, не успяха да спечелят надпартийна подкрепа.

Бине, която се застъпва за въпросите на околната среда и равенството между половете, е ръководител на отдела на профсъюза UGICT, представляващ инженери, мениджъри и технически персонал.

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Френската пенсионна реформа отива в Конституционния съвет

Този орган обаче рядко отменя цели закони

Тя има трудната задача да събере парчетата от дълбоко разединената CGT в момент, когато френските профсъюзи се намират в противоборство с президента Еманюел Макрон по отношение на плановете за повишаване на пенсионната възраст.

CGT формира единен фронт с по-умерения CFDT, за да блокира правителствения проект за преразглеждане на пенсиите, а повишението ѝ идва само дни преди синдикалните лидери да проведат важни преговори с министър-председателя Елизабет Борн.

CGT настоява за връщане на пенсионната възраст на 60 години и минимална пенсия от 2000 евро. За да се финансира това, те предлагат премахване на освобождаването от вноски, увеличаване на ставката на вноските и професионално равенство между жените и мъжете.

Основан през 1895 г., синдикатът CGT (Общата конфедерация на труда Confédération Générale du Travail) представлява множество сектори от промишлеността до висшето образование чрез мрежа от федерации. Техните ръководители се събират в общ изпълнителен комитет, който има за задача да избере нов лидер.

Еманюел Макрон защити непопулярната си пенсионна реформа

Еманюел Макрон защити непопулярната си пенсионна реформа

Тя влиза в сила до края на годината

Ораторите на конгреса разкритикуваха ориентацията на федерацията под ръководството на Мартинес и липсата на вътрешна демокрация.

През последните години броят на членовете намалява, което изтласква CGT на второ място с 606 000 души след Френската демократична конфедерация на труда (CFDT).