Адвокатът Наташа Пирч Мусар в неделя спечели втория тур на президентските избори в Словения, съобщи "Ройтерс".

Тя става първата жена държавен глава на страната. Това показват данни на избирателната комисия, базирани на 86,7 процента от преброените гласове.

54-годишната Пирц Мусар печели 53,83 процента от гласовете на балотажа, докато нейният съперник, десен политик и бивш външен министър Анже Логар, взима 46,17 процента.

Избирателната активност е 49,9 процента.

Бивш външен министър води на президентските избори в Словения

Бивш външен министър води на президентските избори в Словения

Ще се проведе балотаж

Припомняме, че Логар печели първия тур на президентските избори, проведен на 23 октомври, с 34% срещу 27% за Мусар. 

Въпреки че ролята на президента в бившата югославска република е предимно церемониална, той е главнокомандващ на въоръжените сили и също така номинира някои висши служители, включително управителя на централната банка. Повечето от тези номинации също трябва да бъдат потвърдени от парламента.

Новият президент на Словения, която е член на Европейския съюз и НАТО, ще замени Борут Пахор, бивш модел от модната сцена, който изкара два мандата и често бе наричан публично "Инстаграм"-президент заради честото използване на социалната мрежа.

46-годишният Логар е представител на евроскептичната, антиимигрантска Словенска демократическа партия (СДП) на бившия премиер Янез Янша, която загуби парламентарните избори през април от екологичното Движение за свобода на новия премиер Роберт Голоб.

Пирч Мусар, 54-годишна, бивш телевизионен водещ, която сега е влиятелен адвокат, води кампания за правата на човека, върховенството на закона и проблемите на социалните грижи.