Жените, заподозрени за смъртоносното отравяне на полубрата на вожда на Северна Корея, са били обучени да намажат ръцете си с отровни химикали и след това да ги втрият в лицето му. Това разкриха от малайзийската полиция и обявиха, че издирват севернокорейски дипломат във връзка с покушението, съобщава "Асошиейтед прес".

Уточнява се, че малайзийските власти издирват двама нови заподозрени севернокорейци, включително втория секретар на посолството на Северна Корея в Куала Лумпур и служител на държавната севернокорейска авиокомпания.

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

По случая бяха задържани четирима души

"Ние се надяваме, че корейското посолство ще сътрудничи с нас, да ни позволят да ги разпитаме бързо", посочиха от местната полиция и добавиха: "Ако не ни съдействат, ние принудително ще ги накараме да дойдат при нас."

Отбелязва се, че издирваните севернокорейци са поставили отровната течност върху ръцете на жените, които след това са я втрили върху лицето на Ким Чен-нам на 13 февруари. Използваното вещество остава неизвестно, но то е било достатъчно отровно да убие Ким преди да се добере до болница.

От полицията подчертават, че жените са знаели, че боравят с отровни материали по време на покушението, и те са били инструктирани да си измият ръцете. Кадри от видеонаблюдението на летището показват, че двете извършителки са се отдалечили от Ким, като са държали ръцете си далеч от телата си.

Изтъква се, че жените са тренирали нападението в два мола в Куала Лумпур.

"Ние категорично смятаме, че това е планирано нещо и че те са били обучавани да го сторят", заявиха още от малайзийската полиция.

От полицията не могат да потвърдят дали севернокорейският режим стои зад покушението срещу Ким Чен-нам, но добавиха, че това, което е ясно, е, че замесените в нападението са севернокорейци.

Полицията вече арестува четирима души във връзка с нападението: малайзиец, севернокореец и двете жени, които са индонезийка и виетнамка.

Едната от жените изтъкна, че е била подмамена да атакува Ким Чен-нам, смятайки, че взима участие в комедийно телевизионно шоу.

Полицията издирва още седем заподозрени севернокорейци във връзка с атаката, включително двамата, обявени днес. Служителят на посолството и служителят на авиокомпанията са сред тримата севернокорейци, за които се смята, че са на свобода в Малайзия.

Останалите четирима севернокорейци се смята, че са напуснали Куала Лумпур малко след нападението. Според малайзийските власти те са се върнали в Пхенян и те са тези, които са осигурили отровата.