След години на постоянен растеж броят на жените, кандидатстващи за Силите за самоотбрана, е намалял с 12% за 2023 година. Причината е нарастващите случаи на сексуален тормоз, предаде "Ройтерс".

Япония се бори да попълни редиците си с жените, от които силите й се нуждаят и политиците са обещали да наемат. Призивите за изкореняване на тормоза и увеличаване на броя на военнослужещите идват на фона на нарастващите заплахи от Китай, Северна Корея и Русия.

Жените съставляват само 9% от военния персонал в Япония, в сравнение със 17% в САЩ, които са ключов съюзник на Токио в областта на сигурността.

След като бившият войник Рина Гоной излезе публично с твърдения за сексуално насилие през 2022 г., Министерството на отбраната проведе проучване през същата година, което разкри повече от 170 предполагаеми случая на сексуален тормоз в Силите за самоотбрана.

Япония призна за над сто случая на сексуален тормоз в армията

Япония призна за над сто случая на сексуален тормоз в армията

Разследването е проведено след оплакване от жена-военнослужещ

Но, месеци след като Министерството на отбраната обеща да предприеме драстични мерки, служители към министерството, които отговарят за обучение за превенция на тормоза, твърдят, че то няма планове да предприеме действия по ключова препоръка, издадена от независима група от експерти - прилагане на национална система за преглед на стандартите за обучение срещу тормоз.

Назначената от правителството група идентифицира в доклад, публикуван през август м.г., че повърхностното обучение на военните относно тормоза - което не се фокусира върху сексуалния тормоз, а тормозът като цяло - и липсата на централизиран надзор на подобно обучение, са фактори, допринасящи за културни проблеми в институцията.

Макото Тадаки, ръководител на групата, подчерта, че някои тренировки са били в противоречие със сериозността на ситуацията. Военнослужеща, която съди правителството за предполагаем инцидент със сексуален тормоз, също казва в интервю, че обучението, което е получила през последните 10 години, е било неефективно.

Инструкторът Кейко Йошимото представи тормоза като комуникационен проблем и фокусира дискусиите върху разликите между поколенията и как те се отразяват и в най-простите неща като предпочитанията за видове автомобили и вкусове на чипс.

В Япония пришпорват жените да раждат, иначе са в тежест на държавата

В Япония пришпорват жените да раждат, иначе са в тежест на държавата

Депутат от управляващата партия беше обвинен в сексизъм

Служители на Министерството на отбраната казаха, че обучението за превенция на сексуаления тормоз до голяма степен се провежда в рамките на по-широка учебна програма за борба с тормоза. На двучасовото обучение, на което е присъствал и репортер на "Ройтерс", около две минути са били посветени на сексуалния тормоз.

Професорът по право Тадаки, който е присъствал на обучението на Йошимото, каза, че "не се чувства като вид обучение, което бихте очаквали на фона на толкова много случаи на тормоз, които се появяват." Той добави, че вероятно ще отнеме повече време, за да се увеличи контролът върху качеството на обучението.

"САЩ, Обединеното кралство и Франция имат много по-ясен фокус върху предотвратяването на тормоза от първопричините, така че тяхната програма за превенция е структурирана около подобряване на вътрешния климат и култура на тяхната организация", обобщи той.

Рина Гоной също критикува системата, като заяви, че тя е неадекватна. "Вместо да се опитват да изтъкнат нещо относно сексуалния тормоз, полицаите избират материали, които са лесни за преподаване, нещо, което ще се впише във времето, което имат", подчерта бившата военна.

Япония се засегна, че Байдън я смята за ксенофобска страна

Япония се засегна, че Байдън я смята за ксенофобска страна

Токио определи коментара на американския президент като "достоен за съжаление"