Жителите на сирийския град Рака - самопровъзгласената "столица" на терористичната групировка "Ислямска държава" въстанаха срещу ислямистките бойци и пуснаха държавния флаг на Сирия в няколко квартала, съобщиха Спутник и РИА Новости, позовавайки се на очевидци.

По думите им, държавният флаг на Сирийската арабска република се е появил на сградите в пет квартала на Рака. След като в два квартала гражданите са излезли на масов митинг с лозунги в поддръжка на сирийската армия, отбелязва агенцията.

След началото на протеста, по данни на Спутник, между демонстрантите и бойците са се завързали ожесточени битки, в които жителите на Рака са успели да унищожат голямо количество терористи от "Ислямска държава".

Очевидци са съобщили на агенцията, че в събота е имало ожесточени битки по улиците на града между терористите. Основните части на бойците са блокирали изходите на града, аз да не дадат възможност на дезертьорите, наброяващи около 100 души, да избягат.

Самопровъзгласената "столица" на "Ислямска държава" Рака е разположена в северната част на Сирия, на брега на река Ефрат. Градът е бил превзет от ислямистите през 2013 година.

След като премина под управлението на терористите, от сирийските правителствени войски се опитаха да освободят района, включително и с помощта на авиацията, но действията им бяха безуспешни. Само една от сирийските дивизии, които са недалеч от Рака, бе отрязана от основните правителствени сили.

През 2014 година "Ислямска държава" напълно сломи нейното съпротивление, в резултат на което сирийската армия загуби контрола над цялата провинция.

Днешното настъпление към Рака е едновременно от сирийски правителствени сили и от отряди на кюрдското опълчение. Кюрдите се придвижват към главния град на терористите на североизток, в същото време армията настъпва от към Алепо, разширявайки западния фронт на провинция Рака.