Руските сили масово евакуират цивилни граждани от окупираните територии в Руската федерация.

По информация на началника на военната администрация на Запорожка област от страна на Украйна Юрий Малашко евакуацията не винаги е доброволна. Той е бил сигнализиран от жители, много от които биват отвеждани в Русия от руските военни принудително. Такива съобщения и видеоклипове се появяват в социалните мрежи. Днес е започнала евакуация на местни жители от временно окупирания Токмак, Запорожка област, в посока Бердянск.

В тази процедура участват представители на така наречената "местна власт", сътрудници, деца, учители и възпитатели. В същото време родителите са заплашвани да не им зачетат учебната година, ако откажат да "евакуират" детето си. На бензиностанциите има опашки, а на всички шофьори е съобщено, че не се планират нови доставки на гориво. В населеното място Веселое, Запорожка област, местният полицейски участък на руските окипупационни власти е затворен и не функционира. Вчера е наблюдавано унищожаването на документите на тази институция.

Русия разпорежда евакуация на райони до южния фронт

Русия разпорежда евакуация на райони до южния фронт

Запорожие е най-вероятната цел на украинската контраофанзива, а Мелитопол се счита за ахилесовата пета

Според назначения от Москва и.д. ръководител на областта Евгений Балицки през изминалия уикенд от окупираните от Русия градове и селища в близост до фронтовата линия в Запорожие са евакуирани над 1600 души, включително 660 деца.

Ден по-рано украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров заяви, че Русия е предизвикала "безумна паника", като е евакуирала населението на Енергодар, който се намира в непосредствена близост до Запорожката атомна електроцентрала.

МААЕ вече изрази загриженост за безопасността на Запорожката атомна електроцентрала, след като Москва нареди евакуация на жителите от окупираните от Русия райони в близост до съоръжението и нарече ситуацията около АЕЦ Запорожие "все по-непредсказуема".

Евакуираха село в Русия, след като горски пожар обхвана склад за барут

Евакуираха село в Русия, след като горски пожар обхвана склад за барут

Има опасност огънят да се разпространи и в други близки населени места

Сред 18-те фронтови общини, чиито жители бяха евакуирани през уикенда, беше и Енергодар.

Именно в Енергодар са живели повечето от служителите на централата - заяви в изявление Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия.

Гроси заяви, че е дълбоко загрижен за "все по-напрегнатите, стресиращи и трудни условия" за служителите и техните семейства, както и за "съвсем реалните заплахи за ядрената безопасност, пред които е изправена централата".