Продължава мащабната операция на силите на НАТО и афганистанската национална армия в един от най-големите бастиони на талибаните - град Марджа, южен Афганистан.

Макар и със значителен превес натовските войски напредват бавно към основата си цел - пълното овладяване на Марджа, съобщaва euronews. За момента е ясно, че две-трети от района е под силите на НАТО.

Военните обаче посочват, че основна причината за бавното им напредване е фактът, че талибаните използват цивилни граждани като живи щитове, които да ги предпазват.

Не е ясно колко точно са загиналите за момента цивилни в атаката в Марджа. Със сигурност обаче техният брой надхвърля този на убитите военни, допълва euronews.

Не искаме да убиваме цивилни. Ако го направим, няма да спечелим, посочи Френсис Туса, британски специалист по въпросите на отбраната и тероризма.

По думите му използването на живи щитове от страна на талибаните поставя силите на НАТО в много затруднено положение. Те трябва или да стрелят по цивилни, или да оставят талибаните да стрелят по тях, посочи Туса.

В операцията, наречена "Мущарак" или "Заедно", участват 15 000 военни.
Марджа е извън контрола на централните власти от 2001 г. Градът е известен и като един от основните износители на опиум.

Талибаните се съсредотичиха в областта, след като бяха прогонени от други райони на Хелманд от офанзиви на американската морска пехота преди две години.