Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел е препотвърдил неоспоримата европейска перспектива за Северна Македония. Това е станало по време на срещата му с македонския вицепремиер Никола Димитров и с външния министър Буяр Османи.

Тримата са обсъждали намиране на решение за отблокирането на преговорите за присъединяване, допълват от службата.

Европейската общност е предоставила 70 млн. евро на Западните Балкани за справяне с коронавируса. От тях 8 млн. са за Северна Македония, за да покрие разходите си за част от дозите и за закупуване на необходимото оборудване за ваксиниране. Това решение бе съобщено от европейската служба за външна дейност, цитирани от БНР.

На разговора с върховния представител по външната политика Жозеп Борел в Брюксел е обсъдено и привилегированото партньорство между ЕС и Западните Балкани в подкрепа на справяне с последиците от пандемията от Covid-19, в т.ч. и достъпа до ваксини.

Срещата намери отзвук и в македонската преса. Медиите в западната ни съседка акцентираха, че са обсъдени регионалното сътрудничество и напредъка на добросъседските отношения като елементи на европейската перспектива за целия регион.