Сунитското опозиционно движение Ал-Мустакбал и неговият лидер, бившият премиер Саад Харири, няма да участват за първи път от 1992 г. на парламентарните избори, които ще се проведат в Ливан на 15 май. Това съобщи в неделя новинарският портал El Nashra. Според него опитът на председателя на Камарата на депутатите (парламента) Набих Бери и председателя на Централната партия Уалид Джумблат да убедят Харири да промени решението си не е бил успешен.

"Нито аз, нито движението Ал-Мустакбал ще участваме в изборите", цитира порталът думите на бившия министър-председател пред група поддръжници в центъра на Бейрут. "Понякога трябва да направите крачка назад, за да продължите отново напред към успеха. " Харири възнамерява да се обърне към ливанската общественост в понеделник и да обясни причините за тази своя стъпка.

Масов протест парализира Ливан

Масов протест парализира Ливан

Страната е в изключително тежка икономическа криза

Депутатът от Ал Мустакбал Хади Хобеиш каза пред Ал Джадид, че подобен ход "би бил пагубен за баланса на силите в законодателната власт и за сунитската общност като цяло".

По-рано ливанският премиер, лидерът на блока Ал-Васатия Наджиб Микати и бившият премиер Тамам Салам обявиха отказа си да участват в изборите. И двамата обясниха решението си с желанието "да се отвори пространство за младите политици за обновяване на страната".

Местният експерт Махер ал Хатиб не изключва, че в настоящата ситуация може да се появи независим сунитски изборен съюз, воден от Фуад ал Синьора, който ръководеше ливанското правителство от 2005 до 2008 г.

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Повече от три четвърти от населението изпадна в бедност

"Бойкот от водещи фигури на сунитската политическа арена може да доведе до отлагане на парламентарните избори за по-късна дата", каза Махер ал Хатиб.