Обща стачка на обществения транспорт и на синдикатите парализира Ливан в четвъртък, докато страната преживява една от най-тежките икономически кризи в света. Това предаде Асошиейтед Прес.

Кризата се корени в десетилетията на корупция и лошо управление. Политическата класа, която управлява малката държава с население от 6 млн. души, включително 1 млн. сирийски бежанци, от гражданската война през 1975-90 г. насам, се противопоставя на реформите, изисквани от международната общност.

Университетите и училищата са затворени в цял Ливан, а много хора не успяха да стигнат до работа поради блокирани пътища.

Протестиращите затвориха основните магистрали в страната, както и пътищата в градовете и селата от 5 ч. сутринта. Очаква се демонстрациите да продължат 12 часа.

Шофьори на таксита и камиони използваха автомобилите си, за да блокират пътищата в знак на протест срещу рязкото повишаване на цените на горивата, след като правителството отмени субсидиите. Те настояват отново да получават субсидирано гориво.

В столицата Бейрут много пътища бяха блокирани от огромни кофи за боклук и превозни средства.

Цял Ливан остана без ток

Цял Ливан остана без ток

Не достига гориво за електроцентралите, надигнаха се протести…

Около 80% от хората в Ливан живеят в бедност, след като ливанската лира загуби повече от 90% от стойността си. По данни на Световната банка икономиката на държавата се е свила с 20,3 на сто през 2020 г. и с около 7 на сто през миналата година.

В годишния си доклад, публикуван в четвъртък, правозащитната организация Human Rights Watch пише, че "корумпираните и некомпетентни" ливански власти умишлено са вкарали страната в една от най-тежките икономически кризи в днешно време, демонстрирайки незачитане на правата на населението.