Правозащитната организация Human Rights Watch разкритикува президента на САЩ Джо Байдън и други западни лидери за слабата защита на демокрацията и за това, че не успяват да се справят с глобалните предизвикателства - от климатичната криза и пандемията до бедността, неравенството и расовата несправедливост. Това предаде Ройтерс.

Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г. с обещанието да постави правата на човека в центъра на външната си политика.

"Той обаче продължи да продава оръжия на Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел въпреки постоянните им репресии", пише изпълнителният директор на организацията Кенет Рот в годишен доклад, публикуван в четвъртък.

"Други западни лидери проявиха подобна слабост в защитата на демокрацията", допълва той, като посочва за примери френския президент Еманюел Макрон и бившия германски канцлер Ангела Меркел.

Рот заявява също, че по време на ключови срещи на върха Байдън "сякаш губи гласа си, когато трябва публично да осъди сериозни нарушения на правата на човека".

"Държавният департамент на САЩ от време на време отправяше протести срещу репресиите в някои страни, а в крайни случаи администрацията на Байдън въвеждаше целеви санкции срещу отговорни длъжностни лица, но влиятелният глас на президента често липсваше", подчертава ръководителят на правозащитната организация.

Представители на властите в САЩ защитиха работата на екипа на Байдън, като заявиха, че дипломатите често са повдигали въпроси за човешките права пред чуждестранни лидери, включително по време на преговори с Китай и Русия.

Human Rights Watch настоя Казахстан да се въздържа от насилие срещу протестиращите

Human Rights Watch настоя Казахстан да се въздържа от насилие срещу протестиращите

След сблъсъците от последните дни