Базираната в Ню Йорк правозащитна организация Human Rights Watch в петък в свое изявление определи заповедта на казахстанските военни за стрелба срещу протестиращи като нелегитимна и противоречаща на задълженията на страната според международното право, съобщи ТАСС.

"Властите в Казахстан трябва незабавно да отменят заповедта на силите за сигурност да стрелят за убиване и без предупреждение. Заповедта противоречи на международните правни задължения на Казахстан за зачитане и защита на правото на живот", се казва в изявление на организацията за правата на човека.

Президентът на Казахстан нареди на органите да стрелят и убиват протестиращи без предупреждение

Президентът на Казахстан нареди на органите да стрелят и убиват протестиращи без предупреждение

Отказва да преговаря с протестиращите

Освен това правозащитниците настояват за спазването на правата на задържаните по време на безредиците.

"Казахстанските власти трябва да гарантират, че на всички задържани през последните дни са спазени права, включително достъп до адвокат по техен избор", се казва още в изявлението на Human Rights Watch.

Припомняме, че късно вчера президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви, че терористи са атакували столицата на Казахстан Алмати на шест вълни, а общият им брой е бил 20 хиляди. Властите в Казахстан ще продължат да гарантират безопасността на дипломатическите мисии и чуждестранните компании на фона на вълненията в страната.

Казахстан атакуван на няколко вълни от подготвени 20 000 терористи

Казахстан атакуван на няколко вълни от подготвени 20 000 терористи

Това твърди президентът, наредил стрелба по протестиращите

По последни данни, правоприлагащите органи на Казахстан вече са задържали около 4 хиляди души по случая. Те могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.

Токаев обяви, че нямало да има преговори с протестиращите след дни на размирици, като се зарече да унищожи "въоръжените бандити", които били атакували страната.

Той благодари на президентите на Русия, Китай и Турция (Владимир Путин, Си Цзинпин и Реджеп Тайип Ердоган) за тяхната подкрепа, със "специални благодарности" към Путин за изпращането на войници като част от предвождани от Москва сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), за да помогнат за потушаване на размириците.

Най-голямата държава в Централна Азия бе обхваната от мащабни протести, които започнаха заради покачването на цените на газа, преди да отстъпят място на антиправителствени бунтове.