Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ. Това обяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев в интервю за БиТиВи.

Припомняме, през миналата седмица протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като СДСМ и присъюзните им албански партии избраха албанеца Талат Джафери за председател на парламента, който е първият етнически албанец, избиран на поста. Заев и още осем души бяха ранени.

Опозицията в Македония заплаши президента Иванов с импийчмънт

Опозицията в Македония заплаши президента Иванов с импийчмънт

Десетдневен ултиматум

"Официално определихме случилото се като умишлен опит за убийство... от бандата, която влезе в Народното събрание. Повече от три часа нямаше никаква помощ от полицията. Несъмнено беше опит за убийство - със заканите на тези, които ни нападаха, с пламъка в очите им, с виковете "Убийте ги!", "Ето сега ще го хванем да го убием!" разказа македонският политик.

По думите му, неколцина политици са били в пресцентъра на парламента, за да говорят пред журналисти и да информират гражданите за новоизбрания председател на събранието. Докато говорел Заев, вратите на парламента били отворени от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, така че да влезе тълпата.

Сблъсъците в Македония - постановка на Груевски, за да блокира смяната на властта

Сблъсъците в Македония - постановка на Груевски, за да блокира смяната на властта

Мирослав Ризински, един от създателите на Българския културен клуб в Скопие

"Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство, 67 депутати от общо 120. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност - чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората", изтъкна още той.

Той е категоричен, че не е възможно да се въведе албанският език като втори официален език в Македония и напомни, че съгласно конституцията в Македония албанският може да се употребява като майчин език.

По думите му всичко, което се прави в Македония в момента, е заговор от страна на ВМРО-ДПМНЕ да не предаде властта, защото се плашат, че ще отговарят за всичките престъпления, които са направили.

"Формираме мнозинство от 67 депутати от общо 120, а не ни се дава мандатът. Г-н Георге Иванов нарушава конституцията и пази управляващата партия, която прави така, че да няма преход във властта и да няма отговорност по върховете на нашите политически опоненти", подчерта Заев. 

Той е убеден, че ще е следващият премиер на Македония.

На въпроса дали се страхува за живота си той отговори: "Животът ми е най-малко важен. Важни са животите на македонските граждани. Без значение от цената, Македония отново ще бъде нормална страна, където ще царува демокрацията и свободата, правото и правовата държава; и ще бъдем рамо до рамо с нашите съседи, и ще бъдем пълноправни членове на ЕС и НАТО."